Bussemaker schrijft kaart aan bezorgde actievoerders

Toekomstige studenten en hun ouders hoeven zich geen zorgen te maken om invoering van het sociaal leenstelsel. Het hoger onderwijs blijft toegankelijk voor iedereen die wil en kan studeren.

Studiefinanciering blijft

Dat schrijft minister Bussemaker in een kaart aan alle deelnemers aan de Lieve Jet-actie van de LSVb. De studentenbond kreeg de kaart maandag uit handen van de minister, met het verzoek de boodschap door te geven aan de afzenders van de Lieve Jet-kaarten. In de Lieve Jet-kaarten van de LSVb uiten enkele duizenden Nederlanders hun bezorgdheid over de plannen die het kabinet heeft met de studiefinanciering. In haar reactie schrijft minister Bussemaker dat deze zorgen ongegrond zijn omdat de maximale studiefinanciering gelijk blijft. Wel moeten studenten in het ho een deel van dit bedrag extra lenen maar dit is tegen lage rente. De basisbeurs voor mbo-studenten blijft bestaan.

Goede investering

De afbetaling blijft inkomensafhankelijk en ook het principe dat de restschuld na verloop van tijd wordt kwijtgescholden blijft overeind. Verder wijst ze erop dat een studie een goede investering in jezelf is: je wordt er niet alleen wijzer van, je gaat er later ook gemiddeld 1,5 tot 2 keer meer door verdienen dan iemand die niet gaat studeren.
Bussemaker betreurt het dat de kaartenschrijvers zich zorgen maken en wil hen met haar kaart geruststellen. ,,Als ik een kaartje krijg, vind ik het wel zo netjes om er een terug te sturen’’, aldus de minister. Ze liet blijken begrip te hebben voor de weigering van de LSVb om de (email)adressen te openbaren. De LSVb heeft beloofd de kaart op de Lieve Jet-site te publiceren.