Lilian Gonçalves ontvangt Ereteken voor Verdienste ministerie van Buitenlandse Zaken

Mevrouw mr. L.Y. (Lilian) Gonçalves-Ho Kang You heeft op vrijdag 31 mei 2013 het Ereteken voor Verdienste ontvangen van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het Ereteken in goud is toegekend aan Lilian Gonçalves omdat zij als voorzitter van het Prins Claus Fonds tien jaar lang het belang van cultuur voor ontwikkeling met verve naar voren heeft gebracht. 

De minister van Buitenlandse Zaken kan een dergelijk ereteken toekennen aan personen die zich op bijzondere en persoonlijke wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor het ministerie of voor de internationale betrekkingen van het Koninkrijk der Nederlanden.

Het Prins Claus Fonds is in deze periode nationaal en internationaal bekend geworden met de visie 'cultuur is een basisbehoefte'. Sinds 1996 stimuleert het Prins Claus Fonds interculturele uitwisseling en eigentijdse activiteiten op het gebied van cultuur en ontwikkeling in Afrika, Azië, Latijns-Amerika en de Cariben. Rond het Fonds is een internationaal cultureel netwerk ontstaan en zijn nieuwe initiatieven als culturele noodhulp geïntroduceerd.

Mevrouw Gonçalves onderstreepte in haar voorzitterschap het belang van culturele en intellectuele vrijheid voor ontwikkeling. Zij zette met haar diplomatieke gaven, innemende persoonlijkheid en bestuurlijk inzicht de koers van Prins Claus voort, aangepast aan de noden van deze tijd. Hiervan getuigt de huidige focus van het Prins Claus Fonds op conflictgebieden en op andere gebieden waar cultuur niet vanzelfsprekend tot bloei komt.

Lilian Gonçalves ontving dit ereteken uit handen van Renilde Steeghs, ambassadeur culturele samenwerking van Buitenlandse Zaken, tijdens haar afscheid als voorzitter van het Prins Claus Fonds in Amsterdam.