Marine staat klaar voor orkanen

De Koninklijke Marine staat vanaf morgen weer officieel paraat om noodhulp te verlenen bij orkaanpassages. Op 1 juni begint namelijk het Atlantisch orkaanseizoen en experts voorspellen een zwaar tot zeer zwaar seizoen.

Ondersteuning autoriteiten

Ondersteuning van de autoriteiten bij orkaanpassages en andere noodsituaties is een van de hoofdtaken van de marine in het Caribisch Gebied. Wanneer er een orkaan aankomt, helpen mariniers met de laatste noodmaatregelen. Van het dichtspijkeren van ramen, het vullen van jerrycans met water tot het overbrengen van noodvoorraden naar de shelters. Tijdens de passage bewaken de mariniers deze orkaanbestendige schuilplekken.

Orkaannoodhulp

Direct na de passage begint het orkaannoodhulpdetachement met het opmaken van de balans. Waar mogelijk wordt medische hulp verleend en puin geruimd. De mariniers kunnen worden ingezet bij het bewaken van de openbare orde en veiligheid. Indien nodig wordt het noodhulpdetachement aangevuld met het ondersteuningsschip Zr. Ms. Pelikaan en het stationsschip, op dit moment het patrouilleschip Zr. Ms. Holland.

Tropische depressie

De orkanen die het Caribisch Gebied teisteren, ontstaan in de buurt van de Kaapverdische Eilanden bij de Afrikaanse westkust. Als de zeewatertemperatuur daar tot 26 graden stijgt, kan een tropische depressie uitgroeien tot een storm. Deze tropische stormen drijven, al dan niet uitgroeiend tot orkaankracht, de Atlantische oceaan over. Daar liggen de Bovenwindse Eilanden Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius vaak in de baan van het natuurgeweld. Vanwege de gunstige orkaanomstandigheden op dit moment voor de Afrikaanse kust verwachten experts een zwaar orkaanseizoen.

Nauwlettend

Het orkaanseizoen loopt van 1 juni tot 1 december. In deze periode houden de medewerkers van de afdeling Operaties van de Commandant der Zeemacht in het Caribisch Gebied het weer nauwlettend in de gaten. Elke depressie en storm wordt op de voet gevolgd en de afgelegde en mogelijke baan bijgehouden. Bij een dreigende passage kunnen de eilanden een verzoek tot militaire bijstand indienen.

Eerdere hulp

Het fregat Zr. Ms. Van Amstel verleende in 2005 hulp na de verwoestende orkaan Katrina. Zr. Ms. Van Nes en Zr. Ms. Pelikaan boden in 2007 humanitaire noodhulp aan de bevolking van Nicaragua, zwaar getroffen door orkaan Felix. En in 2008 leverde de marine bijstand op Sint Maarten na de passage van orkaan Omar. Ook bij ander natuurgeweld kan een beroep worden gedaan op de marine. In 2010 verleende het noodhulpdetachement uit Aruba hulp aan de bevolking van Haïti, getroffen door een zware aardbeving.