Ministerraad 31 mei 2013

In de ministerraad hebben wij vanmorgen en ook vanmiddag gesproken over een aantal zaken, waaronder de aanbeveling van de Europese Commissie in het kader van de zogenaamde landen specifieke aanbevelingen. Die laten zien dat we in de EU door een moeilijk economische fase gaan. Dat geldt zoals bekend ook voor Nederland. We hebben in Nederland de afspraak gemaakt dat we in augustus aan de hand van de dan meest actuele cijfers van het Centraal Planbureau beslissen of en wat er aan aanvullende maatregelen nodig is. Dat gebeurt dus conform de gebruikelijke begrotings-cyclus en voorbereiding.

De aanbeveling is geen aanleiding om daar van af te wijken. Het is natuurlijk een relevant signaal, maar onze voorbereiding ligt op schema. We beschouwen natuurlijk aanbeveling van de Commissie als steun en aanmoediging om de begroting in Nederland op orde te krijgen. Dat is belangrijk voor een sterke economie, voor solide overheidsfinanciën en voor noodzakelijke hervormingen - op de arbeidsmarkt, in de zorg, maar ook in het onderwijs. Maar ze zijn ook belangrijk voor herstel van vertrouwen als zodanig, gezonde overheidsfinanciën. Daar wil het kabinet zich de komende jaren, en dat doen we graag samen met de Tweede Kamer en met sociale partners, vol voor inzetten.

Tot slot van mijn kant, volgende keer staat hier vice-MP Asscher. Ik ben dan zelf in Londen bij de Bilderbergconferentie.