Ploumen: Wereld heeft ambitieuze ontwikkelingsagenda nodig

In 2030 leeft niemand in de wereld meer van minder dan 1,25 dollar per dag. Dit is het eerste van twaalf doelen waarmee een speciaal panel van vooraanstaande personen in opdracht van secretaris-generaal Ban Ki-moon van de VN een voorzet geeft voor een nieuwe agenda voor ontwikkeling.

‘Het is een ambitieuze agenda en dat heeft de wereld nodig’, zegt minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking). In het rapport staat dat duurzame economische ontwikkeling moet garanderen dat armoede voorgoed wordt uitgebannen. Verbetering van het lot van de allerarmsten en zorg voor het milieu staan centraal. Volgens Ploumen zijn deze doelen onlosmakelijk met elkaar verbonden. ‘We moeten zorgen dat iedereen profiteert van vooruitgang: van de boerin tot de kinderen die nu nog in fabrieken staan.’
Het nieuwe Nederlandse beleid voor hulp, handel en investeren sluit goed aan bij de aanbevelingen van het panel. In het rapport zijn doelen opgenomen voor voedselzekerheid, water, veiligheid en rechtsorde. Ploumen: ‘Het is goed dat het panel ook onderwerpen als seksuele gezondheid en rechten, geweld tegen vrouwen en het uitbannen van kindhuwelijken op de agenda zet. Want we kunnen ons er niet bij neerleggen dat jaarlijks 14 miljoen meisjes worden uitgehuwelijkt.’ De minister is ook blij dat het rapport pleit voor betere toegang tot financiële diensten voor kleine ondernemers in ontwikkelingslanden.

Het panel bestond uit 27 leden onder leiding van de Britse minister-president David Cameron, president Yudhoyono van Indonesië en president Johnson Sirleaf van Liberia. CEO Paul Polman van Unilever was een van de vertegenwoordigers van het bedrijfsleven in het panel. Zij hebben ruim negen maanden gewerkt aan het advies aan Ban Ki-moon en spraken daarvoor met organisaties uit 121 landen.
Het rapport is een belangrijke bijdrage voor de mondiale ontwikkelingsagenda voor na 2015, die nu uitgewerkt wordt als de opvolger van de Millennium Ontwikkelingsdoelen.