Rutte: ‘Begroting op orde voor sterke economie’

De aanbeveling van de Europese Commissie aan Nederland om volgend jaar aan de 3%-norm te voldoen is in lijn met de verwachtingen. Het laat volgens minister-president Rutte nogmaals zien dat de EU en Nederland door een moeilijke economische fase gaan.

Rutte benadrukt tijdens zijn wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad dat het kabinet eerder al een Stabiliteitsprogramma heeft opgesteld waarin het zich committeert aan een tekort van maximaal 3% in 2014. Daarbij is afgesproken dat in augustus – aan de hand van de meest actuele CPB-cijfers – beslist wordt of en wat er aan aanvullende maatregelen nodig is. 'Dat gebeurt dus conform de gebruikelijke begrotingscyclus. De aanbeveling is geen aanleiding om daar van af te wijken,' aldus Rutte.

Het kabinet beschouwt de aanbeveling van de Commissie als steun en aanmoediging om de begroting op orde te krijgen. Dit is volgens Rutte belangrijk voor een sterke economie: 'Solide overheidsfinanciën en noodzakelijke hervormingen – op de arbeidsmarkt, in de zorg en het onderwijs – zijn belangrijk voor herstel van vertrouwen.'