Video: Staatssecretaris Dijksma wijst natuurgebieden aan

Staatssecretaris Sharon Dijksma heeft opnieuw een aantal natuurgebieden aangewezen waardoor er in totaal nu 120 Natura 2000 gebieden zijn. Natura 2000 is een netwerk van bijzondere, beschermde natuurgebieden. Per gebied is beschreven wat gedaan wordt om dieren, vogels, planten en hun leefgebied te beschermen.

VOICE-OVER: Het Ilperveld is een van de natuurgebieden die maandag 3 juni het stempel Natura 2000 kregen waardoor het nu officieel een beschermde status heeft.
Dit zijn gebieden die vanwege de flora en fauna belangrijk zijn voor Europa.
STAATSSECRETARIS DIJKSMA: En die gebieden willen we over heel Nederland aanwijzen en daar zijn we inmiddels aardig mee op weg.

(VERVOLGT OFFSCREEN) Sinds het aantreden van dit kabinet waren er bijna zestig gebieden. Inmiddels zijn dat er ruim honderdtwintig dus dat betekent dat we in korte tijd het aantal gebieden in Nederland dat die beschermde status verdient, verdubbeld hebben en daar ben ik persoonlijk heel blij mee.
VOICE-OVER: Het bijzondere van dit gebied is dat het openblijft voor recreatie én voor agrarische ondernemers.
THOM VAN HEUSDEN: Inmiddels hebben we honderd koeien en honderd hectare land, en wij zijn helemaal ingericht op natuurbeheer.
Dus wij beheren al het land in dit gebied dat we hebben alleen voor de weidevogels.
MAN: In de jaren vijftig zijn de eerste terreinen vrijgekomen omdat boeren er eigenlijk niet wilden boeren en omdat er heel bijzondere natuurwaarden waren.
Dat is eigenlijk de aanleiding ook dat het Natura 2000-gebied is.
VAN HEUSDEN: Je zit natuurlijk in een natuurgebied en op het moment dat je niks aan natuur wilt doen dan moet je zeggen: Ik ga het verkopen en ik ga elders boeren.
En wij hebben de keus gemaakt: nee, we gaan voor de natuur en we gaan het beste ervan maken.
En dat is een uitdaging die ik zelf ontzettend leuk vind.
Bij een andere boer staat de melkproductie op nummer één en bij ons staat natuur altijd op nummer één.

(Het Nederlandse wapenschild op een blauwe achtergrond. Beeldtekst: Dit was een productie van de Rijksoverheid.)