Jaar langer basisbeurs in bachelor

De basisbeurs voor bachelorstudenten blijft een jaar langer bestaan. In de masterfase gaat het sociaal leenstelsel wel in 2014 in, schrijft minister Bussemaker in een brief aan de Tweede Kamer. Ze komt daarmee tegemoet aan signalen van instellingen in het hoger onderwijs, studenten en politiek.

Bussemaker heeft besloten om de basisbeurs in de bachelorfase een jaar later af te schaffen zodat scholieren een jaar extra de tijd hebben om zich erop voor te bereiden. Ook grijpt de bewindsvrouw in in de periode waarin eventuele studieschulden moeten worden afgelost. Deze gaat van vijftien naar twintig jaar, waardoor het maandelijks af te lossen bedrag fors daalt. Verder creëert ze de mogelijkheid om een deel van de studieschuld kwijt te schelden voor studenten die bepaalde meerjarige masteropleidingen in maatschappelijk relevante sectoren volgen. 

Met de brief aan de Tweede Kamer rondt Bussemaker ook de onderzoeken af die ze heeft laten doen naar de verwachte effecten van het sociaal leenstelsel. Het laatste onderzoek, van het SCP, wijst in dezelfde richting als eerdere onderzoeken: invoering van een sociaal leenstelsel heeft geen invloed op de toegankelijkheid van het hoger onderwijs voor vwo’ers, havisten en mbo’ers met een zogeheten ‘hoge sociaal economische status’ (ses). Sommige mbo’ers met een lage ses zeggen mogelijk wel af te zien van een hbo-studie, als ze ook een goede baan kunnen vinden op mbo-niveau.

Voor Bussemaker is deze conclusie reden te meer om de basisbeurs voor bachelorstudenten te behouden tot 2015. In het extra jaar kunnen aanstaande studenten zich beter voorbereiden op hun studie en nog bewuster kiezen. Ook hebben de studenten die in 2015 beginnen meer profijt van de  kwaliteitsmaatregelen die voortkomen uit de prestatieafspraken en het wetsvoorstel Kwaliteit in Verscheidenheid, zoals het recht op studiekeuzeactiviteiten, studiebijsluiters, minimaal 12 uur college per week, meer keuze in type opleidingen, betere docenten en beperkt collegegeld voor schakelprogramma’s.