Kabinet neemt Fyra-standpunt NS over

Het kabinet ziet geen aanleiding om een ander standpunt over de Fyra in te nemen dan de NS. Dat zei viceminister-president Asscher tijdens de persconferentie na de ministerraad.

ASSCHER
Goedemiddag allemaal. Minister-president Rutte is in Londen bij de Bilderbergconferentie, vandaar dat ik de Raad heb voorgezeten. Staatssecretaris Mansveld heeft vandaag de MR uitgebreid bijgepraat over de stand van zaken in het dossier Fyra. Zoals u weet heeft de NS besloten een punt te zetten achter de Fyra-treinen. Op grond van studies en beoordelingen. Vandaag heeft het kabinet daarover gepraat. Ons is wezenlijk dat het materieel veilig is en betrouwbaar. We zijn dan ook niet tot een andere opvatting gekomen dan de NS. Ingrijpend besluit, met gevolgen voor de reiziger en gevolgen voor de schatkist. De NS krijgt nu de tijd om een alternatief voor te bereiden dat voldoet aan de concessie-eisen en dat zullen we te zijner tijd beoordelen op de gevolgen voor de reiziger, op juridische toelaatbaarheid, maar ook op de kosten voor de belastingbetaler.

Daarnaast werkt het kabinet gestaag door aan de uitvoering van het regeerakkoord. Dus we hadden vandaag een flink aantal voorstellen die daarop zagen. Op voorstel van collega Schippers hebben we besloten de zorgverzekeraars meer risicodragend te maken. Dat zal leiden tot betere inkoop en dat is in het belang van de patiënt, die beter waar voor z'n geld krijgt. Maar ook voor de premiebetaler, omdat de premies dan waarschijnlijk omlaag zullen gaan. Ook op mijn terrein, het terrein van Sociale Zaken, lagen een aantal voorstellen voor die voortkomen uit het regeerakkoord. Wijzigingen van de wet werk en bijstand, om meer maatwerk in de bijzondere bijstand te leveren. Het besluit om bij ernstige misdragingen jegens ambtenaren van sociale diensten de uitkering stop te zetten. De introductie van de kostendelersnorm in de Wet werk en bijstand. Vervolgens hebben we ook een SER-adviesaanvraag gedaan naar aanleiding van het sociaal akkoord. SER moet gaan adviseren over de arbeidsmarkt, de uitwerking van de passages over de uitvoering van de WW. Op die manier werken we gestaag door aan de uitvoering van het regeerakkoord en het sociaal akkoord.

Staatssecretaris Mansveld heeft de ministerraad geïnformeerd over de laatste stand van zaken rond de Fyra. De NS heeft laten weten een punt te willen zetten achter het gebruik van de Fyra-treinen. Volgens de staatssecretaris is dit proces zorgvuldig en afgewogen verlopen. Het kabinet is daarom niet tot een andere opvatting gekomen dan de NS. 'Het is een ingrijpend besluit, maar het is heel belangrijk dat het materieel veilig en betrouwbaar is', aldus Asscher.

De NS krijgt nu de gelegenheid om met een alternatief voorstel te komen dat voldoet aan de in de concessie gestelde eisen. Vervolgens wordt getoetst of dit voorstel voldoet voor de reizigers en of het juridisch toelaatbaar is. Ook wordt bezien wat de financiële gevolgen zijn voor de belastingbetaler.

Uitvoering regeerakkoord

Asscher benadrukte verder dat het kabinet gestaag doorwerkt aan de uitvoering van het regeerakkoord: 'Zo hebben we op voorstel van minister Schippers besloten om zorgverzekeraars meer risicodragend te maken. Zij krijgen daardoor een prikkel om doelmatiger zorg in te kopen. 'Dat is gunstig voor de patiënt en voor de premiebetaler', aldus Asscher.