Nederland sluit deze maand ambassades in Burkina Faso en Zambia

Nederland sluit deze maand twee ambassades in Afrika. Deze week  gaat de ambassade in Burkina Faso dicht, op 30 juni sluit de ambassade in Zambia. Sluiting van beide ambassades is het gevolg van het besluit in 2011 om de partnerlanden voor ontwikkelingssamenwerking  te beperken tot 15 landen en de ontwikkelingsrelatie met Burkina Faso en Zambia te beëindigen. Kort daarop is besloten om ook de beide ambassades te sluiten.

Burkina Faso

Het Nederlandse programma voor ontwikkelingssamenwerking in Burkina Faso begon met de grote droogte en hongersnood in de Sahel in de jaren 70. In 1975 opende Nederland in de hoofdstad Ouagadougou een ambassadekantoor dat in 1983 werd omgezet in ambassade. Samen met andere donoren hielp Nederland Burkina Faso zijn bestuur en beleid zo vorm te geven, dat het grondwater beter werd beheerd, dat meer kinderen naar school gingen, dat de gezondheidszorg beter werd en dat er betere landbouwplanning kwam. Dat heeft grotendeels gewerkt: hoewel de bevolking in Burkina Faso elke 20 jaar verdubbelt, is er sinds de jaren 70 geen grote hongersnood meer geweest.

De ambassade in de hoofdstad van Mali, Bamako, zal voortaan de Nederlandse belangen in Burkina Faso behartigen. Ook heeft Nederland in Burkina Faso Silmiraogo Nabalma als honorair consul benoemd, hij is afkomstig uit het zakenleven in het West-Afrikaanse land, en zal namens Nederland optreden om het Nederlandse bedrijfsleven in Burkina Faso te faciliteren.

Zambia

In 1965 werd de Nederlandse ambassade in Lusaka geopend. De Nederlandse bilaterale betrekkingen met Zambia zijn hoofdzakelijk gebaseerd op ontwikkelingssamenwerking. Nederland zond aanvankelijk vrijwilligers en technische experts naar Zambia. In recentere jaren concentreerde de Nederlandse ontwikkelingssamenwerking met Zambia zich hoofdzakelijk op de sociale sectoren, zoals onderwijs, gezondheidzorg, goed bestuur en HIV/aids. Op het gebied van gender zette Nederland zich in voor de verdediging van rechten voor homo-bi- en transseksuelen, bijvoorbeeld als aanspreekpunt voor betrokken organisaties in Zambia.

Nu bestaat nog slechts vijf procent van het BNP van Zambia uit steun van donoren. De toekomstige bilaterale betrekkingen tussen Nederland en Zambia zullen voornamelijk economisch van aard zijn, waarbij de Nederlandse private sector via handel en investeringen bijdraagt aan de economische groei. De Nederlandse investeringen zijn voornamelijk in de agrarische sector, met Nederlandse ondernemers die in Zambia een boerenbedrijf hebben, en de financiële sector. Sinds vorige maand is honorair consul Marcel van Vlaanderen actief met twee lokale stafmedewerkers om de bilaterale handelsbetrekkingen tussen Nederland en Zambia te stimuleren. De Nederlandse belangen in Zambia worden voortaan behartigd door de Nederlandse ambassade in Zimbabwe.

Sluitingen

Door de bezuinigingen in de Rijksdienst zijn afgelopen jaren meer posten gesloten. In 2011 gingen de ambassades in Eritrea en Kameroen dicht. Vorig jaar sloten de ambassades in Uruguay en Ecuador de deur en sloot ook het Consulaat Generaal in Barcelona. Later dit jaar zullen nog de ambassades in Nicaragua en Bolivia de deuren sluiten. Aan het einde van het jaar zal het Nederlandse postennetwerk uit 141 posten bestaan.