Nederland steunt transitie Tunesië

Nederland blijft de transitie in Tunesië steunen. Minister Timmermans bevestigde dit aan zijn Tunesische collega-minister Jerandi en premier Larayedh in Tunis.

Timmermans: 'Ik hoop dat Tunesië een voorbeeld zal zijn voor de hele Arabische wereld. In Tunesië moet blijken of er een overgang mogelijk is van dictatuur naar een democratische rechtsstaat. Na de Jasmijnrevolutie kijkt de hele wereld mee of dit mogelijk is. Als dit lukt, is dat van grote betekenis voor de Arabische regio, voor Europa, voor de hele wereld.'

Met zijn collega Jerandi en premier Larayedh sprak hij over mensenrechten, de concept-grondwet en de rol van vrouwen binnen de transitie. Timmermans kaartte bij hen ook de rechtszaak aan tegen de Tunesische rapper Weld El 15.

Tunesië bevindt zich in een belangrijke fase van het transitieproces. Het land staat op het punt om een grondwet aan te nemen; democratische verkiezingen vormen een belangrijke volgende stap.

Timmermans, Jerandi en Larayedh bespraken ook de veiligheidssituatie in Tunesië, Noord-Afrika en de Sahel. De veiligheidssituatie in deze regio is nauw verbonden met de Europese en dus ook met de Nederlandse veiligheid.

Daarnaast had Timmermans een ontmoeting met mensenrechtenverdedigers en niet-gouvernementele organisaties. Hij sprak onder meer met Radhia Nasraoui, mensenrechtenactiviste en winnares van de Geuzenpenning, en Sami Ben Gharbia, blogger en winnaar van de Prins Clausprijs. Hij had ook een werkontbijt met een groep jonge Tunesische politici.

Nederland steunt Tunesië onder meer met het Matra-zuid programma. In 2013 droeg Nederland circa twee miljoen euro bij, bijvoorbeeld aan training van ambtenaren en diplomaten, ondersteuning van politieke partijen en bevordering van werkgelegenheid voor jongeren.

Minister Timmermans in gesprek met  de Tunesische premier Larayedh in Tunis.