Rietveld Vijfje: nieuwe herdenkingsmunt eert Nederlands werelderfgoed Rietveld Schröderhuis

Maandagochtend 17 juni 2013 is de ceremoniële Eerste Slag verricht van een nieuwe herdenkingsmunt in de Werelderfgoed-herdenkingsmuntenserie: het Rietveld Vijfje.
Onder toeziend oog van gastheer staatssecretaris Frans Weekers van Financiën en muntmeester Maarten Brouwer verrichtte Mieke Rietveld, kleindochter van Gerrit Rietveld, de Eerste Slag in het Muntgebouw bij de Koninklijke Nederlandse Munt in Utrecht.

Deze munt eert het Rietveld Schröderhuis, het architectonische meesterwerk van architect en vormgever Gerrit Rietveld (1888-1964). Het Rietveld Vijfje is de tweede in een serie van negen Nederlandse herdenkingsmunten met het UNESCO Werelderfgoed als thema. Dit is de eerste vijf-euromunt die het portret van Koning Willem-Alexander bevat. De eerste munt in deze Werelderfgoed-serie, het Grachtengordel Vijfje uit november 2012, bevatte nog het portret van Koningin Beatrix.

“Het Rietveld Schröderhuis is een voorbeeld van waar wij Nederlanders heel goed in zijn: ontwerpen en bouwen. Deze nieuwe herdenkingsmunt is een prachtige weergave van de eenvoud van het beroemde huis”, aldus staatssecretaris Weekers.

Ontwerp
Op de voorzijde van het Rietveld Vijfje is een portret van Koning Willem-Alexander te zien met op de achtergrond een wereldkaart. Deze kaart is opgemaakt uit diverse vingerafdrukken, wat symbool staat voor de wereld als erfenis van de mensheid. Deze vingerafdrukken zijn van de ontwerpster zelf, haar man en haar kinderen. Het wereldkaartpatroon van de voorzijde loopt door op de keerzijde. Hier dient de gehele munt als kaartweergave van de wereld.

De keerzijde van het Rietveld Vijfje bevat een door Tine Melzer met de hand getekende versie van het Rietveld Schröderhuis. Als inspiratiebron voor het ontwerp van de woning gebruikte Rietveld zijn eigen meubelontwerpen, waaronder de bekende Rietveldstoel. Het huis is een driedimensionale, asymmetrische compositie met vloeiende overgangen tussen binnen en buiten en het gebruik van primaire kleuren naast zwart, wit en grijs. Ook een speelse, doordachte vlakverdeling kenmerkt het Rietveld Schröderhuis.
Ontwerpster Tine Melzer was eerder al verantwoordelijk voor het ontwerp van het Grachtengordel Vijfje, de eerste herdenkingsmunt in de serie, die in november 2012 is geslagen.