Timmermans opent internetconferentie Tunesië

Minister Timmermans (Buitenlandse Zaken) heeft in Tunis de derde Freedom Online conferentie geopend met een speech over internetvrijheid.

Timmermans: 'Internet biedt grote mogelijkheden bij het bevorderen van mensenrechten. Met een mobiele telefoon kunnen burgers bijvoorbeeld onmiddelijk fraude bij verkiezingen wereldkundig maken, direct vanuit het stembureau. Tegelijk spelen schending van mensenrechten, zoals vrijheid van meningsuiting, zich steeds vaker af op gebied van nieuwe technologie. In Iran bijvoorbeeld werden onlangs websites van de oppositie geblokkeerd.'

De derde Freedom Online conferentie vindt plaats in Tunis van 16 tot 18 juni. Nederland is voorzitter van deze wereldwijde coalitie die 21 landen telt.Tijdens de conferentie debatteren bloggers, hackers, bedrijven en regeringen twee dagen met elkaar over internetvrijheid, de balans tussen vrijheid en veiligheid online, en verantwoordelijkheid van overheden en bedrijven bij een open en transparant internet.

Timmermans lanceerde ook een applicatie waarmee burgerjournalisten en activisten ter plekke verslag kunnen doen met een smartphone. Met deze StoryMaker app kunnen ze filmen, monteren en hun verslag op een veilige manier delen. De app is ontwikkeld door Free Press Unlimited en partners en wordt gefinancierd door Nederland uit het Mensenrechtenfonds.

Tijdens de conferentie sprak Timmermans uitgebreid met bloggers die hem vertelden over de problemen die zij ondervinden bij hun activiteiten, zoals tegenwerking door autoriteiten, intimidatie, en gevangenneming. De Tunesische rapper Weld Tl 15 kreeg bijvoorbeeld twee jaar gevangenis opgelegd. Timmermans beloofde dit aan te kaarten bij de Tunesische regering.

Minister Timmermans (Buitenlandse Zaken) heeft in Tunis de derde Freedom Online conferentie geopend met een speech over internetvrijheid.