3 miljoen extra voor vluchtelingen Syrië

Nederland stelt €3 miljoen extra beschikbaar voor de opvang van Syrische vluchtelingen. Minister Timmermans (Buitenlandse Zaken) kondigde dat aan in het Turkse vluchtelingenkamp Nizip bij de Turkse plaats Gaziantep.

Nederland draagt €2 miljoen extra bij voor de opvang van Syrische vluchtelingen in de regio door de VN organisatie voor vluchtelingen UNHCR. Daarnaast stelt Nederland €1 miljoen beschikbaar voor de opvang van vluchtelingen in Syrië zelf door de Syrische Rode Halvemaan, zusterorganisatie van het Nederlandse Rode Kruis.

Timmermans bedankte Turkije voor zijn inspanningen bij de opvang van vluchtelingen uit Syrië. Er zijn naar schatting vierhonderd duizend Syrische vluchtelingen in Turkije. De meeste verblijven in goed uitgeruste kampen. Turkije heeft al circa 1 miljard dollar uitgegeven aan deze opvang.

Timmermans had in Gaziantep ook een ontmoeting met vertegenwoordigers van de lokale bestuursraden uit Aleppo, die deel uitmaken van de oppositie. Hij liet zich uitvoerig informeren over de situatie in Aleppo.

Vanavond sluit Timmermans zijn Midden-Oostenreis af met een bezoek aan de Nederlandse manschappen die de Turkse stad Adana beschermen tegen mogelijke aanvallen met raketten vanuit Syrië met behulp van twee Patriot-systemen.