Nederland veroordeelt executies in Nigeria

Op maandagmiddag 24 juni heeft Nigeria vier ter dood veroordeelden geëxecuteerd. 'Ik veroordeel en betreur deze executies ten zeerste. Nederland is onder alle omstandigheden tegen de doodstraf. Ik roep de Nigeriaanse overheid, zowel op federaal- als op deelstaatniveau, dan ook op het de facto moratorium te herstellen en af te zien van verdere executies conform de door Nigeria gedane internationale toezeggingen', aldus minister Timmermans van Buitenlandse Zaken.

'De Nederlandse inzet voor mensenrechten in binnen- en buitenland is deel van onze traditie. Ieder mens verdient bescherming van haar of zijn rechten. Zoals in de recent verschenen Mensenrechtenbrief 2013 is gesteld zal Nederland zich nadrukkelijk blijven inzetten tegen uitvoering van de doodstraf, waar dan ook ter wereld', aldus de minister.

Met de executies komt een einde aan een zevenjarig de facto moratorium van de doodstraf. Dit kan mogelijk grote gevolgen hebben voor de vele honderden ter dood veroordeelden in Nigeriaanse gevangenissen.

Nederland heeft er op aangedrongen dat de EU-lidstaten gezamenlijk optreden om deze veroordeling onder aandacht van de Nigeriaanse autoriteiten te brengen. Eerder veroordeelde EU Hoge Vertegenwoordiger Ashton de executies.