Bouwen aan vertrouwen op gebied van kernwapens

Op 27 en 28 juni organiseert Nederland een bijeenkomst tussen de 28 NAVO-landen en Rusland over nucleaire doctrines en strategieën. Met de bijeenkomst wil Nederland bijdragen aan beter begrip tussen Rusland en de NAVO-landen.

'Het uiteindelijke doel van het Nederlandse veiligheidsbeleid is een wereld zonder kernwapens. Dat kan alleen plaatsvinden via onderhandelingen, met name tussen de VS en Rusland. Door met elkaar te praten kunnen de NAVO en Rusland bouwen aan onderling vertrouwen. Dat is hard nodig om betekenisvolle, wederzijdse en duurzame stappen te zetten op het gebied van nucleaire ontwapening', aldus minister Timmermans in zijn keynote speech bij de opening van de bijeenkomst.

De bijeenkomst vindt plaats in het kader van de samenwerking in de NAVO-Rusland Raad. De keuze om dat in Nederland te doen past in het streven van het kabinet naar meer ontwapening en non-proliferatie. In de notitie 'veilige wereld, veilig Nederland', de eerste overkoepelende internationale veiligheidsstrategie, onderstreept het kabinet het belang van de samenhang van interne en externe veiligheid. Internationale ontwapening en non-proliferatie zijn daarin een prioriteit. Nederland verwelkomt dan ook zeer het voornemen van President Obama zoals aangekondigd in Berlijn dat hij met Rusland wil gaan spreken over verdere vermindering van kernwapens.