Innovatie om uitstoot ammoniak tegen te gaan

Ondernemers met innovatieve plannen om uitstoot van ammoniak tegen tegen te gaan krijgen ondersteuning van het ministerie van Economische Zaken. Staatssecretaris Sharon Dijksma stelt €4,4 miljoen beschikbaar. Dit bedrag is bedoeld om de hoeveelheid stikstof vanuit de veehouderij in Natura-2000 gebieden af te laten nemen. Vermindering van neerslag van stikstof moet een verdere achteruitgang van de biodiversiteit in deze gebieden voorkomen.

Twee subsidieprogramma’s

Voor subsidie komen twee soorten vernieuwende plannen in aanmerking: plannen voor terugdringing van uitstoot van ammoniak door  innovatieve voer- en managementmaatregelen en plannen voor het terugdringen van ammoniak uitstoot bij het uitrijden van mest. Voor beide soorten plannen is een subsidiebedrag van €2,2 miljoen beschikbaar.
De subsidie wordt gegeven in het kader van het Small business Innovation Research (SBIR) programma. De SBIR-aanbesteding is een competitie die bestaat uit drie fasen: onderzoek naar de haalbaarheid van een innovatie, ontwikkelen en uittesten van de innovatie en uitrol in de praktijk.  Voor de eerste twee fasen is subsidie beschikbaar.

Innovatieve voer- en managementmaatregelen

Voor haalbaarheidsonderzoek naar innovatieve voer- en managementmaatregelen is maximaal €360.000  beschikbaar. Per projectvoorstel is het maximum €40.000. Er worden niet meer dan 10 haalbaarheidsonderzoeken gesubsidieerd.  Voor het verder ontwikkelen en uittesten van een vernieuwend plan is het maximale subsidiebedrag per project €300.000. Voor haalbaarheidsonderzoek naar nieuwe methoden voor het uitrijden van mest is maximaal €450.000 beschikbaar. Per projectvoorstel is het maximum €45.000. Er worden niet meer dan 10 haalbaarheidsonderzoeken gesubsidieerd. Voor het verder ontwikkelen en uittesten van een vernieuwend plan is het maximale subsidiebedrag per project €450.000.

Informatiebijeenkomst

Om ondernemers te informeren over deze SBIR-aanbesteding organiseert Agentschap NL, dat de aanbesteding uitvoert op 3 juli een informatiebijeenkomst in Utrecht. Ondernemers kunnen van 1 juli tot en met 25 september 2013 voorstellen indienen bij Agentschap NL. Elektronisch indienen kan  via tenderned.nl.