Wandelwerkbezoek minister Plasterk aan Zuid-Limburg

Minister Plasterk bracht op 24 juni een werkbezoek aan Zuid-Limburg. Thema van de wandeling was grensoverschrijdende samenwerking. Tijdens een stevige wandeling van Heerlen naar Kerkrade werd de minister door betrokkenen bijgepraat over onderwerpen als grensoverschrijdende arbeidsmarkt, openbaar vervoer en buurttalenonderwijs.


DE KINDEREN ZINGEN: *Waar het goed is om te blijven*
VOICE-OVER: Minister Plasterk wordt op de Broederschool in Heerlen toegezongen door Nederlandse en Duitse schoolkinderen.
De minister is op werkbezoek in de provincie Zuid-Limburg om de samenwerkingsverbanden in de grensregio met eigen ogen te zien.
MINISTER PLASTERK: Hallo.
MEISJE: Evashin. PLASTERK: Ik ben Ronald Plasterk, hallo.
VOICE-OVER: Al jaren wordt er nauw samengewerkt met onze buren want zaken als wonen, werken, veiligheid, zorg en leren houden niet op bij de landsgrens. Op de Broederschool bijvoorbeeld wordt er nauw samengewerkt met een Duitse basisschool.
RIET STEFFANN: Kinderen in Kerkrade, Nieuwstraat tussen links en rechts, tussen Duits en Nederlands die konden elkaar op een gegeven moment niet meer verstaan.
Veel is ook weggehaald al in bepaalde onderwijsvormen dat men dacht dat Duits niet meer zo belangrijk was maar daar komt men steeds verder op terug.
Mooi om te zien dat de kinderen spelenderwijs eigenlijk al leren om over de grens te denken, om elkaars taal te verstaan de Duitsers Nederlands en omgekeerd hoewel een enkeling me ook wel zei dat ze Engels met elkaar praten.
Dat is ook wel interessant.
VOICE-OVER: Kerkrade is een echte grensstad.
Tot 1815 vormde het één gemeente met het Duitse Herzogenrath.
Ondanks de landsgrens, die niet meer is dan een straat wordt er de laatste jaren steeds meer gezocht naar samenwerking.
Dat gebeurt onder andere in het Eurode-gebouw dat half op Duits en half op Nederlands grondgebied staat.
De samenwerking met Duitsland en ook met België is volgens de gouverneur van Limburg van groot belang en niet alleen voor de provincie.
GOUVERNEUR BOVENS: We hebben dat laten uitrekenen in de 'Grenzenatlas' dat, stel dat er geen administratieve barrières waren dan zou het hele begrotingsprobleem van Nederland zijn opgelost.
Dat is wishful thinking, dat gebeurt niet morgen meteen maar het is wel zo dat daarmee aangetoond is dat het het waard is om te werken aan het afbreken van de administratieve grenzen.
VOICE-OVER: De minister onderstreept het belang van samenwerking.
PLASTERK: We komen nog wel wat beletsels tegen. Die moeten we oplossen.
Daarom heb ik ook huiswerk meegekregen. Een heel lijstje van punten waarvan men zegt: Dit zou je toch 's beter op elkaar moeten afstemmen.
Bijvoorbeeld met het openbaar vervoer, dat je OV-chipkaart in het Duitse deel niet meer werkt, of in het Belgische deel.
In het onderwijs, met het erkennen van diploma's. Daar gaan we aan werken.
VOICE-OVER: Het ministerie organiseert binnenkort een conferentie over de grensoverschrijdende arbeidsmarkt.
De gouverneur deed de aanbieding om deze in Limburg te houden.
De minister nam dat aanbod graag aan.

(Het Nederlandse wapenschild op een blauwe achtergrond. Beeldtekst: Dit was een productie van de Rijksoverheid.)