Benoeming voorzitter Raad voor de Rechtspraak

De heer mr. F. C. Bakker (Frits) wordt de nieuwe voorzitter van de Raad voor de Rechtspraak. De ministerraad heeft vrijdag besloten hem voor te dragen op voorstel van minister Opstelten van Veiligheid en Justitie. De benoeming gaat in op 1 juli 2013.

Om tot zijn voorstel te komen heeft minister Opstelten gesprekken gevoerd om het draagvlak voor een benoeming te peilen bij de presidenten van de gerechten en de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak. Ook heeft hij daarover overleg gevoerd met de Raad voor de Rechtspraak. 

De heer Bakker (1955) is sinds 1 april al waarnemend voorzitter van de Raad voor de Rechtspraak, omdat de zesjarige ambtstermijn van toenmalig voorzitter mr. F.W.H. van den Emster afliep. Bakker is sinds 1 juli 2012 lid van de Raad voor de Rechtspraak. Daarvoor was hij onder meer president van de rechtbank in Den Haag (2008-2012) en president van de rechtbank in Haarlem (1999-2007).

De algemene taak van Raad voor de Rechtspraak is het bevorderen dat de gerechten in Nederland hun werk – rechtspreken – goed kunnen doen. De Raad behartigt de belangen van de gerechten bij de politiek en het (lands)bestuur, in het bijzonder de minister van Veiligheid en Justitie.