Kabinet zet in op groei en banen

'De oplopende jeugdwerkeloosheid is een van de meeste acute problemen in Europa’, aldus Asscher na afloop van de ministerraad. Hij vervangt minister-president Rutte die in Brussel is voor de Europese top waar de aanpak van jeugdwerkloosheid hoog op de agenda staat.

Momenteel zijn in de EU 7,5 miljoen jongeren onder de 25 jaar werkloos, bijna een kwart van alle Europese jongeren. Vooral in Zuid-Europa heeft de jeugdwerkloosheid een schrikbarend hoog niveau bereikt. 'Maar ook in Nederland zijn maar liefst 137.000 jongeren werkloos', aldus Asscher. Hij benadrukt dat Nederland - na Duitsland en Oostenrijk - de laagste jeugdwerkloosheid heeft in de EU, maar dat deze wel oploopt. 

Aanpak jeugdwerkloosheid

Daarom zet het kabinet in op groei en banen. Het kabinet heeft inmiddels diverse initiatieven genomen om de werkgelegenheid te bevorderen. 'We willen onze jeugd een goede toekomst bieden', aldus Asscher. Hij noemt als voorbeeld de steun van het kabinet aan werkgelegenheidsprojecten waarmee voor 600 miljoen euro geïnvesteerd wordt in werk. Werkgevers en werknemers kunnen dit bedrag verdubbelen door per sector voorstellen te doen om werkgelegenheid te behouden. Asscher: 'Op die manier kunnen we in twee jaar tijd 1,2 miljard investeren in bestrijding van de werkloosheid.' Het kabinet  wil dit geld inzetten voor stages, werkervaringsplaatsen, scholing, arbeidsbemiddeling en ondersteuning van kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt. Ook meldt Asscher dat het kabinet deze week de Participatiewet naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Deze wet zal op termijn - in 2026 - leiden tot 125.000 extra arbeidsplaatsen.

Viceminister-president Asscher kondigt aan dat hij samen met minister-president Rutte woensdag op uitnodiging van Bondskanselier Merkel naar Berlijn gaat. Daar zullen regeringsleiders en ministers van Sociale Zaken van vrijwel alle EU-lidstaten aanwezig zijn om te spreken over een gezamenlijke aanpak van de jeugdwerkloosheid in Europa. Asscher benadrukt dat deze top ook de gelegenheid biedt om succesvolle ervaringen in de aanpak van jeugdwerkloosheid uit te wisselen. 

Bezuinigingen Rijksoverheid

Asscher licht tot slot de bezuinigingen op de Rijksoverheid toe. Dat gebeurt door de diplomatieke dienst te moderniseren en door de kantoren van de Rijksoverheid verder terug te brengen met 30%. Viceminister-president Asscher noemt dit het eigen huis op orde brengen: 'We gaan het doen met minder ambtenaren en met minder kantoorpanden'.