Luchtmacht viert 100 jaar militaire luchtvaart

De luchtmacht viert vandaag het 100-jarig jubileum van de militaire luchtvaart. 1 juli markeert het officiële begin omdat op die dag in 1913 de Luchtvaartafdeeling werd opgericht, toen nog als onderdeel van de landmacht. Voor deze gelegenheid werd in Soest een replica van Nederlands eerste militaire toestel onthuld, De Brik.

Missing man

De dag begon met het vieren van de luchtmachtverjaardag. Het krijgsmachtdeel herdacht bij deze gelegenheid ook luchtmachtmilitairen en burgermedewerkers die in 2012 zijn overleden. Deze ceremonie bij het monument op de voormalige Vliegbasis Soesterberg eindigde  met een fly-by van 4 F-16’s die de missing-man-formatie vlogen.

Brik

Bij de oprichting in 1913 was de Luchtvaartafdeeling een bescheiden clubje binnen de landmacht. De eerste commandant beschikte over niet meer dan een  handjevol personeel, een auto en één fragiele vliegmachine.

Nadat hij als eerste Nederlander het internationale vliegbrevet had behaald, kocht Marinus van Meel zijn eerste vliegtuig. In september 1911 nam hij voor het eerst vliegend boven Nederland deel aan grote legermanoeuvres. Begin 1913 bouwde hij een eigen toestel op de ‘vlieghei’ in Soesterberg: De Brik.

Commandant Luchtstrijdkrachten luitenant-generaal Alexander Schnitger bij de onthulling de Tammerrotonde in Soest: “Voor 25 gulden per dag huurde de Luchtvaartafdeeling De Brik van Van Meel. Omdat het Rijk die huur te hoog vond, werd De Brik op 6 september 1913 voor bijna 3500 gulden gekocht. Het toestel krijgt de eerste militaire registratie LA-1.”

Replica

De replica is gebouwd door leerlingen metaalbewerking van het MBO Utrecht. De Koninklijke Vereniging Onze Luchtmacht bood hem aan luitenant-generaal Schnitger aan, die hem op zijn beurt overdroeg aan de burgemeester van Soest.

Militair Luchtvaart Museum dicht

Een model van de originele Brik staat overigens in het Militaire Luchtvaart Museum dat vandaag de deuren sluit. Het museum gaat op in het nieuwe Nationaal Militair Museum, dat op de voormalige Vliegbasis Soesterberg wordt gebouwd en volgens planning september 2014 open gaat. Schnitger: “Na 45 jaar nemen we afscheid met een gevoel van weemoed, maar ook met gepaste trots. Dit museum fungeerde als een hart, een huiskamer van de luchtmacht.”