Visitatiecommissie stimuleert samenwerking gemeenten en waterschappen

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft de Visitatiecommissie Waterketen ingesteld. De commissie, onder leiding van oud-minister Karla Peijs, zal tot eind 2014 de voortgang beoordelen van de 60 regionale samenwerkingsverbanden tussen gemeenten, waterschappen en soms ook drinkwaterbedrijven. Achterblijvende regio’s worden bezocht en aangespoord verbeteringen door te voeren. De samenwerking moet in 2020 een jaarlijkse besparing opleveren van 450 miljoen euro.

Stok achter de deur

De commissie vloeit voort uit het Bestuursakkoord Water (BAW), waarin Rijk, provincies (IPO), gemeenten (VNG), waterschappen (UvW) en drinkwaterbedrijven (Vewin)in 2011 afspraken maakten om beter samen te werken. Minister Schultz van Haegen: “De visitatiecommissie is een stok achter de deur. Eerst brengt ze de voortgang in kaart, zodat we in een vroeg stadium weten of partijen genoeg doen om de doelen in 2020 te bereiken. Daarna zal de commissie in een tweede stap de achterblijvende partijen bezoeken en adviseren hoe het beter kan.”

Efficiëntie

In 2010 werd duidelijk dat als gevolg van klimaatverandering, vervanging van riolen en beheersing van de waterkwaliteit de kosten van het waterbeheer in Nederland flink zouden gaan stijgen. De kostenstijging zou oplopen tot 600 miljoen euro per jaar in 2020. Volgens hetzelfde onderzoek zou die stijging kunnen worden gecompenseerd door verbetering van de efficiëntie in de waterketen. De afspraken uit 2011 zijn bedoeld om de verwachte kostenstijging met 450 miljoen euro te beperken.

Voortgang

De commissie zal bestaan uit 7 leden, inclusief de voorzitter. Tussentijdse rapportages over de voortgang in de verschillende regio’s kunnen worden verwacht aan het einde van 2013 en medio 2014. Het eindrapport verschijnt eind 2014.