Toespaak Teeven inontvangstname Roadmap to EU Pre-clearance

Dankwoord van staatssecretaris Teeven bij de aanbieding van het eindrapport 'Roadmap to EU Pre-clearance' in aanwezigheid van premier Eman van Aruba, in Den Haag

Excellentie,

Dames en heren,

Graag wil ik de beide voorzitters, de heer Tilma en de heer Gerritsen, van harte bedanken voor dit fraaie eindproduct van de werkgroep pre-clearance, de Roadmap.

Ik vind dit rapport een mooi voorbeeld van Arubaans-Nederlandse samenwerking. Pre-clearance is een onderwerp dat ons, zoals we hier staan, allemaal aangaat en van groot belang is. Willen we dit doel realiseren, dan zullen we daar ook met z’n allen gezamenlijk aan moeten werken – zowel publieke als private partijen, zowel op Aruba als binnen Europa.

Het feit dat dit rapport er nu ligt, zie ik als een belangrijke eerste stap op weg naar de gewenste pre-clearance-faciliteit voor passagiers die vanaf Arubanaar Europa reizen. Op Aruba hebt u al goede ervaringen met pre-clearance bij vluchten naar de VS. Uitbreiding van deze service naar het Schengengebied binnen Europa, stelt Aruba in staat z’n functie als hub tussen Zuid- en Midden-Amerika en Europa te versterken.

Als werkgroep hebt u uitgezocht wat er technisch, juridisch en financieel allemaal nodig is, om die gewenste pre-clearance service van de grond te krijgen. Daar zitten een aantal lastige juridische kwesties bij, maar gelukkig ook een aantal concrete stappen, waarmee we snel een begin kunnen maken.

Eén daarvan is het zogeheten Happy Flow concept, een interessante ontwikkeling waarvan hier op Schiphol al een gedeelte operationeel is onder de naam No-Q. Houders van een EU-paspoort leggen hun reisdocument op een scanner, die het document binnen een paar seconden uitleest en een gezichtsvergelijking uitvoert. Is alles okee, dan krijgen ze automatisch vrije doorgang. Nog belangrijker is dat het Happy Flow concept voorziet in het hergebruik van deze gezichtsvergelijking. Dat levert niet alleen veel reizigersgemak op voor de passagiers, maar ook tal van voordelen voor de Immigratiedienst, de luchthaven en de luchtvaartmaatschappij. Dat maakt dit concept tot een mooi – publiek-privaat - voorbeeld van innovatie en het omgaan met de toenemende drukte op vliegvelden.

Een mooi concept dus, dat enerzijds de vaart er goed in houdt en anderzijds volledig voldoet aan de veiligheidseisen. Ik ben dan ook blij met de aanbeveling die uw werkgroep doet om op Aruba een pilot te starten met dit Happy Flow concept.

Uiteraard gaan we de Roadmap nog uitgebreid bestuderen, maar deze eerste reactie wilde ik u toch niet onthouden. Nogmaals, veel dank voor uw goede werk! Het doet mij deugd dat Aruba zeer enthousiast is en het grote belang van pre-clearance scherp inziet.

Dat blijkt wel duidelijk uit het feit dat u, minister-president Eman, zich bereid hebt verklaard om voorzitter te worden van de stuurgroep die de implementatie van de Roadmap op zich gaat nemen. Dat belooft wat!

Ik neem aan dat ook u de conclusies en aanbevelingen van de werkgroep nog nader gaat bestuderen, maar daarna kunnen we – wat mij betreft – snel tot zaken komen. De bal ligt nu bij u, als voorzitter van de stuurgroep. Ik kijk dan ook met grote belangstelling uit naar uw voorstel voor concrete vervolgstappen!