Nederland en Aruba stap dichterbij meer vliegreizigersgemak

Staatssecretaris Teeven heeft in aanwezigheid van premier Eman van Aruba het rapport Roadmap to pre-clearance in ontvangs genomen. Aruba wil een pre-clearance regeling met Nederland. Passagiers naar Nederland en Europa kunnen dan op de luchthaven van Aruba door de douane en de immigratieambtenaren geklaard worden voordat ze het vliegtuig instappen. Bij aankomst in Europa kunnen ze direct door naar hun bestemming. Aruba heeft al goede ervaringen met pre-clearance bij vluchten naar de Verenigde Staten.

Het eindrapport is inmiddels klaar en is op 2 juli aan de staatssecretaris aangeboden. Teeven ziet het rapport als een belangrijke eerste stap op weg naar de gewenste pre-clearance-faciliteit voor passagiers die vanaf Aruba naar Europa reizen.

Voor het invoeren van pre-clearance voor Europa zijn nog aanpassingen op zowel qua logistiek als op juridisch gebied nodig. Brussel moet nog akkoord gaan met het voorstel.  

Teeven wil snel een begin maken met een aantal concrete stappen zoals het zogeheten Happy Flow concept, een ontwikkeling die op Schiphol al gedeeltelijk operationeel is onder de naam No-Q. Houders van een EU-paspoort leggen daarbij hun reisdocument op een scanner, die het document binnen een paar seconden uitleest en een gezichtsvergelijking uitvoert. Is alles in orde, dan krijgen ze automatisch vrije doorgang. Het concept levert niet alleen veel reizigersgemak op voor de passagiers, maar ook tal van voordelen voor de Immigratiedienst, de luchthaven en de luchtvaartmaatschappij.  

Teeven is blij met de aanbeveling van de werkgroep om op Aruba een pilot te starten met dit passagiersvriendelijke Happy Flow concept.

Premier Eman van Aruba sprak van een bijzonder mooi project voor Aruba en het Koninkrijk. ‘De oriëntatie ligt vaak op het verleden in plaats van de toekomst, maar met goede voorbeelden – zoals dit project – kunnen we een stevige basis leggen voor ons Koninkrijk’, aldus Eman.