Rutte: respect voor besluit koning Albert, felicitaties aan prins Filip

Minister-president Rutte zei vandaag met groot respect kennis te hebben genomen van het besluit van koning Albert van België om zijn ambt over enkele weken over te dragen aan zijn oudste zoon prins Filip.

‘De toespraak van de koning markeert een bijzonder en indrukwekkend moment dat bij velen in België emotie zal oproepen, net als een paar maanden geleden bij ons’, aldus Rutte. Namens het kabinet sprak de premier zijn grote  bewondering uit voor de manier waarop koning Albert twintig jaar geleden op bijna 60-jarige leeftijd het koningschap op zich nam na het overlijden van zijn broer, koning Boudewijn. Rutte:  ‘Het was een zware taak die plotseling op zijn pad kwam en die hij met grote inzet en met steun van koningin Paola heeft vervuld. Zo heeft hij veel voor België betekend. En ook in Nederland hebben we hem leren kennen als een man die grote verantwoordelijkheidszin koppelde aan een warme persoonlijkheid. Iemand ook die zich steeds heeft ingezet voor de vriendschap tussen België en  Nederland. Daarvoor zijn we hem dankbaar.’

Minister-president Rutte sprak verder zijn felicitaties uit in de richting van prins Filip die zijn vader op 21 juli opvolgt.