Kabinet verhoogt tarieven griffierecht

Het kabinet is van plan de tarieven voor het griffierecht met ingang van 1 januari 2014 te verhogen. Voor de meeste zaken betekent dit een geringe verhoging. Met name de tarieven voor zaken bij de kantonrechter en voor alle civiele zaken bij de rechtbank worden ontzien. Die stijging is 2%. De reden hiervoor is dat het kabinet hecht aan een laagdrempelige toegang tot de rechter in eerste aanleg. 

Dit blijkt uit een wetsvoorstel van minister Opstelten van Veiligheid en Justitie waarmee de ministerraad heeft ingestemd.

Voor bepaalde zaken wordt een substantiëlere verhoging voorgesteld. Zo verschillen de tarieven voor hoger beroep en cassatie, met name in civiele zaken, op dit moment niet substantieel van de tarieven in eerste aanleg, terwijl de kosten van een behandeling in hoger beroep of cassatie aanzienlijk hoger zijn dan de kosten van een procedure in eerste aanleg. Een grotere bijdrage van de rechtzoekende in de kosten is dan gerechtvaardigd.  Ook wordt voorgesteld om voor rechtspersonen in handelszaken met een financieel belang van meer dan € 1 miljoen een (fors) hoger griffierecht in te voeren. Verder wordt het laagste tarief in bestuursrechtelijke zaken gelijk getrokken met de laagste tarieven voor civiele zaken bij de kantonrechter. In totaal komt de verhoging neer op gemiddeld 15%.

Het kabinet heeft de verhoging van de griffierechten al eerder aangekondigd. Dit gebeurde afgelopen mei in een brief aan de Tweede Kamer. Daarin staan maatregelen om het tekort terug te dringen dat ontstaat door stijgende volumes in de rechtspraak en als gevolg van de algemene efficiencytaakstelling uit het regeerakkoord voor het ministerie van Veiligheid en Justitie.

De ministerraad heeft ermee ingestemd het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State te zenden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.