Nederland aantrekkelijker voor internationaal talent

Nederland moet aantrekkelijker worden voor internationale studenten, onderzoekers en kenniswerkers. Om internationaal talent uit te dagen in Nederland te komen studeren en daarna ook te kiezen voor een carrière in Nederland gaat het kabinet een gezamenlijk actieplan ontwikkelen. De ministerraad heeft daartoe besloten op voorstel van minister Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

De Sociaal Economische Raad onderstreepte onlangs in zijn advies 'Make it in the Netherlands!' het belang van werven en binden van internationale studenten om Nederland concurrerend te houden. Het kabinet onderschrijft de conclusie van de SER dat binding van groot belang is voor internationale en Nederlandse studenten, voor hogescholen en universiteiten, voor het bedrijfsleven en voor Nederland als geheel. Belangrijk aandachtspunt voor het kabinet daarbij is dat het aantrekken van internationaal talent bijdraagt aan de beschikbaarheid van personeel in bepaalde sectoren als bèta-techniek, maar niet leidt tot verdringing van werkzoekenden op de Nederlandse arbeidsmarkt.

Eerder berekende het Centraal Planbureau dat buitenlandse studenten de Nederlandse economie veel voordeel opleveren. Als één op de vijf buitenlandse studenten na afstuderen in Nederland blijft, kan dat volgens het CPB een positief resultaat op de overheidsfinanciën hebben van €740 miljoen. Veel internationale studenten hebben ook de wens om in Nederland te blijven na afstuderen. Zo'n 64% van de masterstudenten wil in Nederland blijven, 16% vertrekt en de rest weet het nog niet. Voor promovendi zijn de cijfers vergelijkbaar. Daarmee scoort Nederland hoger dan het Verenigd Koninkrijk (51%), vergelijkbaar met Frankrijk (65%), maar lager dan Zweden en Duitsland (76% en 80%). Opvallend daarbij is dat internationale studenten eerder in Nederland willen blijven als ze tijdens hun studie al werkervaring hebben opgedaan in het Nederland.