Nederland en Brazilië intensiveren samenwerking

‘Brazilië en Nederland delen veel gemeenschappelijke belangen en waarden en vooral in een veranderende wereld moeten we deze blijven uitdragen. Brazilië is een belangrijke vertegenwoordiger van een continent in opkomst. Daarom willen wij meer samenwerken met Brazilië op het terrein van vrede en veiligheid, mensenrechten, reproductieve gezondheid, de positie van lesbiennes, homo’s, transgenders, biseksuelen en internationaal recht.’ Dat zei minister Timmermans tijdens zijn ontmoeting met de Braziliaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antonio de Aguiar Patriota.

Tijdens de ontmoeting spraken beide ministers uitgebreid over de ontwikkelingen in Latijns-Amerika, Europa, Egypte, Turkije, het Midden-Oosten. Ook werd gesproken over lopende VN hervormingen en wereldwijde ontwikkelingen op energiegebied. Naast samenwerking op politiek gebied willen Nederland en Brazilië ook de economische banden blijven versterken. Brazilië is het grootste land in Latijns-Amerika en de 6e economie ter wereld, gastheer van het WK voetbal in 2014 en van de Olympische Spelen in 2016. Nederland is de 4e afzetmarkt voor de Braziliaanse export en daarmee van grote betekenis als toegangspoort tot Europa. Tevens is Nederland een van de grootste investeerders in Brazilië. Er is veel samenwerking tussen beide landen op verschillende gebieden: havens en binnenvaart, biobrandstoffen, onderwijs, wetenschap, technologie en innovatie, en luchthavens.