Persconferentie Rutte na ministerraad 5 juli 2013

RUTTE
Goedemiddag. De Kamer is gisteren met reces gegaan, zoals u weet. Wij vergaderen als kabinet nog een week door. Volgende week is er nog een ministerraad. We zijn volop bezig met de uitvoering van de afspraken uit het regeerakkoord. Er is een aantal persberichten die dat vandaag nog eens onderstreept. We hebben een aantal besluiten genomen vandaag onder andere over de herziening van de strafrechtketen, over het urencriterium in het persoonsgebonden budget.

Zelf ben ik de komende week ook nog bezig. Aanstaand weekend een bezoek aan de Verenigde Staten, aan Texas, een handelsmissie samen met mijn Vlaamse collega Kris Peeters. En de week daarop vanaf zaterdag een kennismakingsbezoek aan de Caribische eilanden.

Het kabinet werkt zoals bekend vastberaden aan het economisch herstel. In dat kader hebben we ook gesproken met institutionele beleggers. We denken namelijk dat het van belang is om, waar het betreft de hervormingen van de arbeidsmarkt, de zorg, de sociale zekerheid, het onderwijs, het huishoudboekje van de overheid op orde brengen, en het ook op een evenwichtige manier doen om bij al deze zaken ook te kijken hoe wij steun kunnen krijgen van anderen. En vandaar dat er is gesproken door het kabinet in een overleg met institutionele beleggers om de mogelijkheden om in Nederland te investeren, om die te verruimen. Die hebben al een eerste resultaat opgeleverd. Namelijk de oprichting van een fonds waarmee het midden- en kleinbedrijf, zoals bekend de kurk van de economie; daar zit het leeuwendeel van de Nederlandse banen; daar wordt het leeuwendeel van het geld verdiend. Om ervoor te zorgen dat die kurk van onze economie ook echt meer kredietmogelijkheden krijgt.

Voor een open economie als de Nederlandse, liggen er kansen in het buitenland. Daar liggen ook de mogelijkheden om onze economie verder te laten groeien. Om de handelsbetrekkingen met belangrijke partners te bevorderen, ga ik zelf regelmatig mee op handelsmissies. Recent nog naar Rusland. In dat kader zie ik er ook zeer naar uit om met mijn collega Peeters van Vlaanderen nu op pad te gaan. Er gaan 90 bedrijven mee, uit Nederland en Vlaanderen. Dus het is echt een grote handelsmissie. Texas is zowel voor Nederland als voor Vlaanderen een belangrijke handelspartner. De wederzijdse handel tussen Nederland, Vlaanderen enerzijds en Texas anderzijds bedroeg in 2012 15 miljard dollar. En onze economische samenwerking levert op dit moment al tienduizenden banen op aan beide zijden van de Atlantische oceaan. Ons doel met deze reis is om onze handels- en investeringsrelatie nog verder uit te breiden. Zowel met de Verenigde Staten als, we zijn met elkaar op reis, uiteraard ook tussen Nederland en Vlaanderen.