Ploumen reikt Koninklijke onderscheiding uit aan Pascal Lamy

Pascal Lamy, de terugtredend directeur-generaal van de Wereldhandelsorganisatie WTO, heeft in Genève een Koninklijke onderscheiding gekregen. Minister Lilianne Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking reikte de onderscheiding uit.

Pascal Lamy ontving het Ridder Grootkruis in de Orde van Oranje-Nassau. Dat is de hoogste graad in deze orde. Hij kreeg de onderscheiding voor zijn verdienstelijke inzet als hoeder van het mondiale vrijhandelssysteem en voor zijn activiteiten op het gebied van ontwikkelingssamenwerking.

De Fransman Lamy is sinds 1 september 2005 directeur-generaal van de WTO. In deze functie heeft hij een belangrijke bijdrage geleverd aan duurzame economische vooruitgang door handel. ‘Dat is van levensbelang voor een handelsland als Nederland,’ zei minister Ploumen in haar lofrede. Zij prees onder meer Lamy's grote vermogen om partijen bij elkaar te brengen en zijn actieve rol op het snijvlak van handel en ontwikkeling met behulp van het Aid For Trade-initiatief. Dat initiatief heeft onder meer geleid tot groei van de export en werkgelegenheid in midden- en lage inkomenslanden en een verbeterde toegang van deze landen tot de wereldmarkt.

Lamy was regelmatig te gast in Nederland. Zo heeft hij in de loop der jaren een bijzondere band met het Centrum ter Bevordering van Import uit Ontwikkelingslanden (CBI) opgebouwd. Tijdens zijn bezoeken aan Nederland legde hij sterk de nadruk op de relatie tussen hulp en handel.
Lamy ontving de onderscheiding in het WTO-gebouw in Genève tijdens het tweejaarlijkse evenement ‘Aid for Trade Global Review’. Per 1 september van dit jaar wordt hij opgevolgd door de Braziliaan Roberto Azevêdo.