Workshop decentralisaties samenwerkingsvormen

Gemeenten zijn volop bezig met het zoeken naar samenwerking. Het Rijk dringt hier vanuit de komende decentralisaties op aan.

Gemeenten zijn zelf op zoek naar voordelen om de eigen uitdagingen het hoofd te bieden. Samen met de al bestaande samenwerkingsvormen dreigt een onontwarbare kluwen te ontstaan van varianten. De workshop gaat hierop in.

  1. Waarom willen we samen werken? Kijkend naar de ontwikkelingen en uitdagingen voor gemeenten. In het algemeen is het doel het willen behalen van voordelen in Kosten, Kwaliteit en Kwetsbaarheid, en het zien en benutten van Kansen.
  2. Voer je het wel of niet zelf uit?
  3. Is het marktmechanisme van toepassing?

Bij deze vragen laat de heer Smit (FAMO) een model zien waarin de varianten in 4 kwadranten te onderkennen zijn. Vervolgens vertelt hij over opgedane ervaringen. De beheersing van samenwerkingsverbanden blijkt weerbarstig. Ook vraagstukken op het gebied van (eigen) bedrijfsvoering zijn lastig bij de overgang.

De deelnemers vinden het geschetste beeld herkenbaar. De vraag hoe dit valt te verbeteren blijkt nog moeilijk te beantwoorden. Er worden enkele handvatten aangereikt. Er is behoefte aan meer tips.

Met de decentralisaties komt er een grote geldstroom bij. En daarbij ook allerlei partijen die nu uitvoering geven aan de verschillende taakgebieden. Hoe dit nu geregeld is blijkt nog verre van inzichtelijk, zeker voor de financials. Door daarin eerst meer duidelijkheid te krijgen kunnen beheersingsproblemen bij en na de overgang beperkt worden: een mooie uitdaging.