Rutte en Peeters in Texas

Minister-president Rutte en de Vlaamse minister-president Peeters hebben een bezoek gebracht aan Texas. Tijdens deze economische missie van Nederland en Vlaanderen hebben zij verschillende bedrijven bezocht. 

Zondag 7 juli

Start van het programma met een bijeenkomst voor de Nederlandse en Vlaamse gemeenschap in Houston.

Maandag 8 juli

Op het programma stond onder meer een netwerkbijeenkomst met vertegenwoordigers van Amerikaanse bedrijven uit de olie-, gas- en chemiesector. Minister-president Rutte, minister-president Peeters en de bedrijvendelegatie namen hieraan deel. Vervolgens openden zij een seminar over smart grids. Texas loopt voorop met smart grid technologie. Aan deze slimme energienetten zijn meet- en regelsystemen toegevoegd waardoor vraag en aanbod van diverse typen energie optimaal op elkaar wordt afgestemd. Met het uitrollen van nieuwe netwerken ontstaan er kansen voor innovatieve Vlaamse en Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen.

Minister Schultz van Haegen en minister Crevits ontmoetten met een bedrijvendelegatie uit de havensector een ontmoeting met de Houston Port Authority en andere grote havens bij de Federal Reserve. Daarna bezochten zij Vopak. Dit is oorspronkelijk een Rotterdams bedrijf dat wereldwijd de grootste onafhankelijke dienstverlener is in tankopslag. Minister Schultz heeft hier een nieuwe spoorlijn geopend.

's Avonds stond het Trade and Investment Dinner op de agenda. Daar waren de Nederlandse en Vlaamse bedrijfsdelegaties en ruim honderd Amerikaanse bedrijven aanwezig. Tijdens het diner zijn verschillende contracten en overeenkomsten ondertekend.

Dinsdag 9 juli

Het gezelschap bezocht de vestiging van Shell in Houston. Daarna ontmoetten zij burgemeester Parker van Houston. Als afsluiting een Investment Lunch waaraan meer dan 30 Amerikaanse bedrijven deelnamen. De samenwerking op het gebied van (petro)chemie stond tijdens de lunch centraal.