Toespraak van Rutte tijdens meet & greet met Curaçaos bedrijfsleven

Toespraak van minister-president Rutte tijdens meet & greet met Curaçaos bedrijfsleven in het Kura Hulanda Hotel in Willemstad op 15 juli 2013.

Alleen het gesproken woord geldt

Dames en heren,

Wat is Curaçao toch een prachtig eiland. Vanmiddag keek ik vanuit het vliegtuig uit op de tropische witte stranden. Daarna stap je die weldadige warmte in en zie je hier in Willemstad de swinging old lady liggen, die prachtige Pontjesbrug. Prachtig zijn natuurlijk ook deze locatie, het indrukwekkende Kura Hulanda, en het gerenoveerde Pietermaai Smal  - hard op weg om het 'Quartier Latin' van Curaçao te worden. Curaçao heeft dus veel om trots op te zijn - als parel in de Cariben.

En wij horen bij elkaar. Onze geschiedenis, onze culturen én onze economieën zijn vervlochten. Dat merk je als je hier door de winkelstraten loopt en de Albert Heijn, de DA en de Bruna tegenkomt. Dat hebben we gemerkt toen we aan weerszijden van de oceaan de inhuldiging van Koning Willem-Alexander vierden. En dat zie je in de plannen die wij samen maken voor de viering van 200 jaar Koninkrijk.

Curaçao is door een roerige, en ook een verdrietige periode gegaan. De afschuwelijke moord op Helmin Wiels heeft ons allemaal diep geschokt. Nu is er een nieuwe regering onder leiding van premier Asjes en kan het eiland een stap vooruit zetten. Een stap naar 'paz, tranquilidad en prosperidad', rust, vrede en welvaart, zoals interimpremier Hodge het formuleerde. De regering heeft een begin gemaakt met hervormingen en het op orde krijgen van de overheidsfinanciën en dat is een belangrijke voorwaarde voor economisch herstel. Cruciaal is ook dat de aandacht gericht blijft op de bestrijding van corruptie en fraude en op de handhaving van de rechtsstaat. Want een goed functionerend rechtstelsel is voor iedereen van belang, maar zeker ook voor de ondernemers die van Curaçao een economische parel kunnen maken.

Want er is veel waar Curaçao goed in is. Maar er is ook veel waar Curaçao nog beter in kan worden. Mogelijkheden zijn er volop. Curaçao heeft een strategische ligging, vlak naast de Latijns-Amerikaanse landen die momenteel een economische groei kennen van 3 tot 8 procent per jaar. Dat betekent dat het aantal koopkrachtige consumenten daar groeit en  Nederland en het Nederlandse bedrijfsleven zien dat ook. Niet voor niets worden er steeds meer economische missies naar deze regio georganiseerd, zoals onlangs naar Brazilië en Panama.

De Caribisch-Nederlandse eilanden zijn daarbij de ideale bemiddelaar. De bevolking en het bedrijfsleven kennen zowel de Latijns-Amerikaanse als de Nederlandse cultuur. De Curaçaoënaars spreken Nederlands, Spaans en Engels, en hebben een netwerk in de regio. Curaçao heeft uitstekende luchtverbindingen naar Panama, Colombia en Brazilië en grote plannen met de luchthaven, die zelfs tot in de ruimte reiken - ik hoop daar morgen meer van te zien. Curaçao is, kortom, samen met de andere landen en eilanden de Caribische hub naar Latijns-Amerika, zoals Nederland dat naar het Europese continent is. Dat is het unique selling point van ons Koninkrijk. Het linkt twee continenten aan elkaar. En daar kunnen wij allen - Nederland én de eilanden - van profiteren.

Samenwerking is daarvoor van groot belang. Met Nederland, maar zeker ook met de andere Caribische landen en eilanden. Zoals u vanavond ziet is er vanuit Nederland grote interesse voor wat hier gebeurt. Ik ben hier met Hans Biesheuvel, u heeft hem net gehoord, en met enkele vooraanstaande Nederlandse bedrijven. Om, zoals we dat in de voorbereiding ook noemden, sámen geld te verdienen in het Koninkrijk.

Het is voor het eerst dat een Nederlandse premier met zo'n delegatie naar Curaçao reist en dat is een signaal. Al deze mensen zien hier kansen op nieuw economisch succes. Ik zou zeggen: pak die kansen om de economie te versterken en werkgelegenheid te scheppen voor nieuwe generaties Curaçaoënaars. Want het is cruciaal dat juist de jongeren via scholing en werk perspectief houden op een goede toekomst. Daar ligt een belangrijke taak voor regering en werkgevers  samen.

De eerste stappen zijn gezet. Met de overeenkomst die zojuist is getekend door MKB Nederland en ADECK . Met de Koninkrijksbrede conferentie van jongstleden maart, waar plannen zijn gemaakt om een gezamenlijke strategie voor de Latijns-Amerikaanse markt te ontwikkelen. En met de afspraak die daar is gemaakt om met de Kamers van Koophandel van Aruba, Curaçao, Bonaire, St Maarten, St. Eustatius en Saba een Association of Caribbean Dutch Chambers of Commerce op te zetten.

Curaçao heeft de eigen topsectoren al in kaart gebracht - en dat zijn er nogal wat. Een paar voorbeelden. Bijvoorbeeld ICT en telecommunicatie. Op dat gebied gaan de ontwikkelingen razendsnel. Ik heb zelf nog wel eens heimwee naar mijn oude, simpele Nokiaatje, maar ik realiseer me ook dat die tijden echt voorbij zijn. Dat zal ik morgen ongetwijfeld weer zien bij het Ctex datacenter, dat de regio gaat bedienen op het gebied van cloud computing. Als het Curaçao lukt op dit terrein voorop te blijven lopen, liggen er volop kansen voor de toekomst. Want een moderne economie is steeds meer een online economie.

Een traditioneel sterke sector op dit eiland is de financiële dienstverlening. Door nieuwe plannen te maken kan Curaçao de concurrenten op dit gebied voorblijven. En dat gebeurt ook, bijvoorbeeld door bij de Dutch Caribbean Securities Exchange met een aandelenbeurs voor start-ups te beginnen.

En last but not least heeft Curaçao een gemotiveerde bevolking, die zich gepassioneerd wil inzetten om af te maken wat op 10-10-10 is ingezet. Om als zelfstandig land, binnen een regio met veel mogelijkheden, de economie weer op gang te krijgen. Zodat we niet alleen kunnen vieren dat we samen een Koninkrijk zijn, maar ook samen kunnen profiteren van onze wederzijdse kennis, ons wederzijdse netwerk en de ligging aan weerszijden van de Atlantische oceaan. Om zo samen geld te verdienen in het Koninkrijk. 

En ik zegt het nog maar een keer ter afsluiting: Curaçao heeft veel om trots op te zijn, en nog meer om trots op te worden. Dank u wel.