Structurele aanpak tegen honger in Sahel en Hoorn van Afrika

Nog altijd worden miljoenen mensen in de Sahel en de Hoorn van Afrika bedreigd door droogte, tegenvallende oogsten, hoge voedselprijzen, klimaatverandering en conflict. Het vandaag gepresenteerde Global Humanitarian Assistance Report toont dat er ondanks alle noodhulp grote aantallen hongersdoden vallen. Nederland investeert daarom de komende vijf jaar in totaal 40 miljoen euro in structurele oplossingen om de lokale bevolking te helpen nieuwe noodsituaties te voorkomen.

Dat maakte minister Lilianne Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking woensdag bekend.

Ploumen: ‘Tijdelijke oplossingen, hoe noodzakelijk ook, bieden te weinig soelaas. Investeringen in rurale ontwikkeling zijn urgent nodig. Gelukkig zijn er lichtpuntjes. Lokale boeren hebben de afgelopen jaren op miljoenen hectaren weinig productieve grond met lokale technieken hun productie weten te verhogen. Die technieken gaan we opschalen en verrijken met kennis van onder meer de Vrij Universiteit Amsterdam, bedrijven en lokale ngo’s.’

De Nederlandse bijdrage gaat naar het World Agroforestry Center (ICRAF) en richt zich op Mali, Burkina Faso, Niger, Ethiopië en Kenia. Doel is om de omslag te maken van boeren – en boerinnen - die nauwelijks in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien naar duurzame economische ontwikkeling. Het programma richt zich op gebieden waar net genoeg regen valt om succesvol landbouw te bedrijven. Het investeert in betere landbouwtechnieken, bescherming van inheemse boomsoorten, waterbeheer, toegang tot markten en versterking van de lokale economie. Naast economische ontwikkeling wordt de bevolking ook weerbaarder tegen extreme weerpatronen als gevolg van klimaatverandering. Meer welvaart draagt bovendien bij aan de verbetering van veiligheid en stabiliteit in deze kwetsbare regio’s.