Ploumen roept premier DRC op vrouwen in kampen te beschermen

Minister Lilianne Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking heeft premier Matata Ponyo van de Democratische Republiek Congo (DRC) opgeroepen vrouwen in de opvangkampen bij Goma beter te beschermen tegen verkrachtingen en seksueel geweld. Ploumen deed dit in een telefoongesprek met de premier. De levensomstandigheden in de kampen en de organisatie, zoals regelmatige voedselvoorziening, laten veel te wensen over.

'Sinds mijn bezoek in februari is de veiligheid voor vrouwen in en om de kampen van Goma verslechterd en in mei is het aantal verkrachtingen verdubbeld. Dat is onacceptabel. Het is de verantwoordelijkheid van de overheid om deze kwetsbare, van huis verdreven vrouwen te beschermen', zei de minister na afloop van het gesprek.

In de maand mei zijn 62 vrouwen verkracht in en om Mugunga III, zo meldde de eenheid voor seksueel geweld van de VN-missie MONUSCO die steun krijgt van Nederland. Artsen zonder Grenzen stelt dat die maand 111 vrouwen om die reden aanklopten bij de medische post in Mugunga III. De politie die de 16.745 bewoners van het kamp moet beschermen bestaat uit 36 agenten met weinig training en een gering salaris.

Vaak worden vrouwen verkracht als ze brandhout sprokkelen buiten de kampen, vooral in het aangrenzende Virunga natuurreservaat. Ploumen heeft de premier gevraagd om dit aan te pakken.

Het is volgens Ploumen zaak dat de regering van de DRC, de hulporganisaties en de Verenigde Naties de vrouwen de bescherming bieden waar zij recht op hebben. Nederland betaalt ruim € 5 miljoen aan de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR om de organisatie in de kampen op orde te brengen. 'De kwestie is op mijn verzoek ook aangekaart bij UNHCR en er is over gesproken met de VN-wereldvoedselorganisatie WFP.'

Beide partijen werken aan plannen om de situatie te verbeteren. Ploumen maant tot haast en benadrukt dat het belangrijk is de vrouwen daar zelf bij te betrekken. 'Elke 5 minuten waarin een vrouw risico loopt, zijn er 5 teveel.'

Minister Ploumen spreekt met slachtoffers van seksueel geweld in opvangkamp Mugunga III tijdens haar bezoek in februari dit jaar.