Rutte naar Caribische Koninkrijksdelen

Minister-president Rutte heeft een bezoek gebracht aan Aruba, Curaçao, Sint Maarten, Bonaire, Saba en Sint Eustatius. Hij werd hierbij vergezeld door een delegatie van het Nederlandse bedrijfsleven.

Het was de eerste keer dat Rutte als minister-president de Caribische Koninkrijksdelen bezocht. De reis stond daarom in het teken van nadere kennismaking met de verschillende eilanden. Daarnaast was er aandacht voor de economische betrekkingen tussen Nederland en de Caribische delen van het Koninkrijk. De Caribische landen kunnen een springplank vormen voor bedrijvigheid in de wijde regio met groeiende economieën als Brazilië, Mexico, Panama en Colombia.

Zondag  14 juli - Aruba

Minister-president Rutte begon zijn bezoek op Aruba. Hij bezocht de kustwacht van Aruba. Ook  maakte Rutte met een delegatie van het Nederlandse bedrijfsleven een tour langs Arubaanse ondernemingen. Achtereenvolgens werden het windmolenpark 'Vader Piet', de Valero raffinaderij en de resorts Palm Island en Bucuti Hotel aangedaan.

14 juli 2013 - Mark Rutte en leden van een Nederlandse handelsdelegatie op de ferry naar Palm Island, Aruba

Maandag 15 juli - Curaçao

Minister-president Rutte arriveerde maandag op de tweede stop van zijn reis naar de Caribische delen van het Koninkrijk: Curaçao. Hij werd daar welkom geheten door de minister-president van Curaçao, Ivar Asjes, en woonde een vergadering van de Curaçaose ministerraad in Fort Amsterdam bij. Tijdens de persconferentie na afloop van de ministerraad benadrukt Rutte het belang van economische samenwerking: 'We kijken zakelijk uit naar de toekomst.'

Curaçao is samen met de andere landen en eilanden de Caribische hub naar Latijns-Amerika, zoals Nederland dat naar het Europese continent is. Volgens Rutte biedt het Koninkrijk 'geweldige mogelijkheden om samen zaken te doen in Latijns-Amerika'. De eerste stappen zijn gezet. Tijdens een Meet & Greet in het Kurá Hulanda Hotel op Curaçao is een overeenkomst getekend tussen MKB Curaçao (Adeck) en MKB Nederland.

Tijdens de tweede dag van zijn bezoek aan Curaçao heeft minister-president Rutte een stadswandeling gemaakt door de wijk Fleur de Marie in Willemstad. Hij sprak daar met bewoners en lokale ondernemers. Sinds een aantal jaar wordt in de wijk veel gedaan aan de infrastructuur en de leefomgeving. De werkloosheid in Fleur de Marie gedaald van 20% naar 1%.

15 juli 2013 - Rutte praat met bewoners van de wijk Fleur de Marie in Willemstad

Woensdag 17 juli - Bonaire

Op Bonaire sprak minister-president Rutte met de Eilandsraad en het bedrijfsleven van Bonaire. Ook heeft hij 'Jong Bonaire' bezocht, een organisatie die na schooltijd en in vakanties programma's aanbiedt aan tieners en jongvolwassenen. Door o.a. sport en cultuur-gerelateerde activiteiten steunt Jong Bonaire deze jongeren in hun ontwikkeling. Tot slot was de minister-president bij de energiecentrale van Contour Global Bonaire. Deze centrale voorziet heel Bonaire van stroom. Door de combinatie van windturbines en dieselmotoren is het een vernieuwende en duurzame centrale.

17 juli 2013 - Mark Rutte praat met een aantal kinderen op Bonaire

Donderdag 18 juli – Sint Maarten

Minister-president Rutte wil dat St. Maarten ernst maakt van het terugdringen van corruptie, fraude en machtsmisbruik. Hij heeft gouverneur Holiday gevraagd een onderzoek in te stellen naar integriteitsschendingen en daarover te rapporteren.
Verder wil Rutte dat er een onderzoek wordt ingesteld naar de kwaliteit van het bestuur, zoals dat eerder ook in Curaçao is gebeurd. Tijdens een persconferentie in Philipsburg zei premier Rutte: 'Het is belangrijk dat St. Maarten laat zien dat het in staat is orde op zaken te stellen. Over integriteit mag geen twijfel bestaan.'

18 juli 2013 - Rutte en gouverneur Holiday van St. Maarten

Vrijdag 19 juli – Saba en Sint Eustatius

Minister-president Rutte bezocht vrijdag 19 juli Saba en Sint Eustatius. Op beide eilanden had hij ontmoetingen met de bestuurders van deze bijzondere Nederlandse gemeenten. Daarnaast bezocht hij op Saba onder meer de Saba University School of Medicine en de haven. Later op de dag woonde hij, samen met de meereizende Nederlandse ondernemers, op Sint Eustatius een economische conferentie bij.

Minister-president Rutte wordt bij aankomst op Sint Eustatius verwelkomd door waarnemend gezaghebber Kenneth Lopes. (Foto ANP)

Zaterdag 20 juli - Sint Maarten

Op de laatste dag van zijn achtdaagse bezoek aan de Caribische Koninkrijksdelen wordt minister-president Rutte door een wijkagent rondgeleid door de achterstandswijk Dutch Quarter van Sint Maarten. Aansluitend bezocht Rutte de gevangenis in Pointe Blanche. De haven van Sint Maarten vormde de laatste stop van zijn bezoek aan de eilanden.