DBFM Sluizenprogramma

Het programma omvat vijf projecten: Keersluis Limmel, 2de Kolk Sluis Eefde, 3de Kolk Beatrixsluis, Zeetoegang IJmond en Zeesluis Terneuzen. Met het project Afsluitdijk wordt nauw samengewerkt. Door een programmatische aanpak stuurt Rijkswaterstaat op efficiency in contractvoorbereiding (standaardisatie en uniformiteit) en inzet van mensen en middelen.

2e Marktconsultatie

Op 18 april 2013 vond de 2e consultatie van de markt plaats om de door Rijkswaterstaat ingezette ontwikkelingen voor DBFM nat te toetsen bij de markt. Tijdens de consultatie in november 2012 en de IPFA-table in december 2012 hebben private partijen suggesties meegegeven aan Rijkswaterstaat voor aanpassing van aanbestedingsstukken en –leidraden. Evenals bij voorgaande consultaties was de interesse vanuit de markt om deze samen met Rijkswaterstaat te bediscussiëren groot (ruim 250 aanmeldingen). Nieuwe private partijen en sectoren hebben deelgenomen, naast de al meer in DBFM ervaren organisaties.

Onderwerpen die aan de orde zijn geweest tijdens deze marktconsultatie:

  • Performance Regime
  • Risicoverdeling
  • Projectevaluaties
  • Strategisch Inkoopplan Beweegbare Bruggen, Stuwen en Sluizen (StrIBBSS)
  • Leren van en met elkaar
  • Kennismanagement

Verdere ontwikkelingen

Op 11 juli 2013 is het eerste project, Keersluis Limmel, aangekondigd, Eind 2013 zal de eerste dialoogronde van start kan gaan. Dat wordt de eerste serieuze test voor zowel Rijkswaterstaat als de markt voor DBFM in nat.