Nederland feliciteert Mali met verloop verkiezingen

Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken feliciteert de Malinezen en de Verenigde Naties met de rustig verlopen verkiezingen van afgelopen zondag. ‘De Malinezen zijn in groten getale naar de stembus gegaan om een nieuwe president te kiezen, waarmee ze de kans hebben vergroot dat de democratie kan herstellen ’, aldus de minister.

‘Mali moet weer worden opgebouwd, waarbij alle partijen en regio's zich vertegenwoordigd en gehoord moeten weten. De verkiezingen zijn daarbij een belangrijke stap. Maar er is nog een lange weg te gaan.’

Timmermans zegt verheugd te zijn over de berichten dat veel vrouwen en jongeren ook buiten de hoofdstad naar de stembus zijn gegaan voor deze verkiezingen. ‘Dit geeft aan hoe belangrijk de Malinese bevolking een democratisch gekozen regering vindt en dat zij verlangt naar vrede na 18 moeilijke maanden en na de politieke polarisatie en binnenlandse verdeeldheid die aan die periode vooraf gingen.'

Nieuwe regering zal plan voor wederopbouw moeten uitvoeren

De verkiezingen in Mali zijn een belangrijke stap in het politieke proces. Voor bevolking en politieke partijen is er veel te winnen. De verkiezingen markeren het eind van de overgangsperiode. Interim-president en interim-regering maken plaats voor een gekozen president en volwaardige regering die vredesonderhandelingen moeten beginnen met niet-gewapende groeperingen in het noorden. Er is een plan voor wederopbouw (Plan pour la Relance Durable du Mali (PRED) 2013-2014). De nieuwe regering zal dat moeten uitvoeren. Het is van belang dat de uitslag snel bekend wordt gemaakt en dat verliezers de resultaten accepteren en hooguit via wettige middelen zullen aanvechten.

Hoewel de verkiezingen niet zonder technische mankementen waren, heeft het overgrote deel van de kiesgerechtigden kunnen stemmen. Ruim 6 miljoen stemkaarten zijn uitgedeeld, wat een prestatie van formaat is in een land als Mali. De veiligheid die de troepen van MINUSMA boden, heeft bijgedragen aan een rustige stembusgang.