Samenwerking militair en civiel ziekenhuis versterkt

Het Centraal Militair Hospitaal (CMH) en het Universitair Medisch Centrum (UMC) Utrecht hebben vandaag een convenant ondertekend om uitbreiding van de samenwerking vast te leggen. De ziekenhuizen gaan hun medisch specialisten, expertise en faciliteiten op grotere schaal uitwisselen.

Het convenant is feitelijk een vernieuwing van de bestaande overeenkomst uit 2003. Het CMH en het UMC Utrecht werken al ruim 20 jaar samen. De alliantie behelst onder meer dat de medisch specialisten van Defensie voor een deel van hun tijd werkzaamheden in het UMC Utrecht verrichten. Dit om hun vaardigheden met aandoeningen en patiëntengroepen, die binnen het militair hospitaal niet vaak voorkomen, op peil te houden. Het UMC Utrecht vervult op zijn beurt een achterwachtfunctie voor de militair artsen gedurende de avond- en weekenddiensten.

Unieke combinatie

Voorzitter Jan Kimpen van de Raad van Bestuur van het UMC Utrecht is blij met Defensie als partner: “De combinatie van een universitair medisch centrum en militair hospitaal is uniek in de wereld. Met de vernieuwing van de overeenkomst zijn wij ook de komende jaren gegarandeerd van een bijzondere partner met zeer specifieke expertise.”

Onmisbaar

Verder kan het CMH een beroep doen op specialisten op het gebied van neurochirurgie, plastische chirurgie en gynaecologie, die het hospitaal zelf incidenteel nodig heeft. Beide zorginstellingen trekken ook vaker samen op als het gaat om ICT, vastgoed en OK-bevoorrading. Zo komen gerepatrieerde militairen voor de eerste opvang terecht op de Spoedeisende Hulp van het UMC Utrecht. “Het UMC Utrecht is onmisbaar voor het CMH”, zegt brigadegeneraal-arts Johan de Graaf. “Door deze alliantie is Defensie in staat op doelmatige wijze het volledige spectrum van tweedelijnszorg te bieden, specifiek gericht op de behoefte van militairen.”