Kabinetsboot Canal Parade 2013: Homo zijn is een recht, ongeacht je roots

DANCEMUZIEK

VOICE-OVER: 'Whatever your roots, it's your right to be gay.'
Met dat thema trok de kabinetsboot zaterdag door de Amsterdamse Prinsengracht tijdens de Canal Parade.
Op uitnodiging van minister Jet Bussemaker van Emancipatie voer een aantal voorvechters mee die streven naar de acceptatie van homoseksualiteit binnen verschillende gemeenschappen.
MINISTER BUSSEMAKER: Uit onderzoek blijkt dat met name in de Marokkaanse en Turkse gemeenschap het zeker voor jongeren nog heel moeilijk is om uit de kast te komen dus we willen daar meer actie ondernemen.
We willen laten zien hoe fijn het is als je kan zijn wie je bent en wat je voelt en daarom hebben we voor dit thema gekozen: Waar je ook vandaan komt iedereen moet z'n eigen seksualiteit kunnen beleven.
AYTUN AYDIN: Daar is nog heel wat aan te doen maar kleine stapjes, die worden er al gemaakt en zo'n boot, of zo'n zichtbaarheid, dat is natuurlijk echt een heel mooi middel om ook dit verder te brengen, zeg maar.
LING CHEN: Het blijft natuurlijk een continu proces.
Het is niet één keer bespreekbaar maken, je moet er continu aan werken en dat doen we zowel bij de jongere als bij de oudere generatie.
Bij jongeren is het heel erg van: ook accepteren dat je het zelf bent en bij de ouderen ook van: ja, dat het zeker niet alleen een westerse ziekte is nee, het komt ook echt voor onder de Chinese gemeenschap en dat bewustzijn is nog echt gering.
VOICE-OVER: Daarnaast maakte minister Bussemaker ook bekend dat er vanuit het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap 800.000 euro vrijkomt voor de vier grote gemeenten Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag om de acceptatie van homoseksualiteit te vergroten.
GLENN HELBERG: Hoera voor onze minister die hier staat en die het beleid voor onze vrijheid verder gaat voorbereiden. Hoera!
OMSTANDERS: Hoera!!!
Nou, ik wil van de vier grootste gemeenten in Nederland wil ik dat we samenwerken om juist die migrantengemeenschappen waar het nog niet vanzelfsprekend is om homo of lesbo te kunnen zijn om daar initiatieven van onderop te kunnen ondersteunen.
Bijvoorbeeld door voorlichting te geven aan jongeren of in moskeeën of waar homo's de wijk uit gepest worden gerichte actie te ondernemen.
Kortom, om met elkaar, 'grassroots', van onderop acties te ondernemen en daar lessen uit te kunnen trekken.
We mogen blij zijn dat we in een koninkrijk wonen waarin we met elkaar ervoor zorgen dat er gelijkheid is en dat we iedereen een kans geven om z'n talenten te ontwikkelen.
ANITA NANHOE: Er is heel veel werk te verzetten maar we zijn al begonnen en we gaan ervoor.

(Het Nederlandse wapenschild op een blauwe achtergrond. Beeldtekst: Dit was een productie van de Rijksoverheid.)