Argumentenkaart nieuwe onderzoeksreactor in Petten

De Argumentenfabriek heeft een zogenaamde Argumentenkaart gemaakt met als thema de bouw van een nieuwe onderzoeksreactor in Petten. Dit deed de Argumentenfabriek in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken.

De kaart is opgesteld omdat er plannen zijn om een nieuwe onderzoeksreactor (Pallas) te bouwen. Bij de vergunningverleningsprocedure moet de overheid onder andere afwegen of een handeling gerechtvaardigd is. Daarom zal de aanvrager van de vergunning een motivatie moeten indienen. Ter voorbereiding op de beoordeling van een dergelijke motivatie en omdat de rechtvaardigingsvraag ook nu al in maatschappelijk en politiek opzicht actueel is, zijn drie denksessies georganiseerd om de voor- en tegenargumenten in kaart te brengen.

Tijdens deze sessies hebben in totaal 30 voor- en tegenstanders hun argumenten ingebracht. Onder andere de gebruikersgroepen, lokale industrie, milieugroepen en andere belanghebbenden, zoals bijvoorbeeld een kankerpatiëntenvereniging, campinghouders en agrariërs.