Gemeentelijke herindelingen in Gelderland, Noord-Brabant, Noord-Holland en Zuid-Holland

De ministerraad heeft op voorstel van minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties ingestemd met de volgende gemeentelijke herindelingen:

  • samenvoeging van de gemeenten Groesbeek, Millingen aan de Rijn en Ubbergen tot de nieuwe gemeente Groesbeek (provincie Gelderland);
  • herindeling van de gemeenten 's-Hertogenbosch, Maasdonk en Oss (provincie Noord-Brabant);
  • samenvoeging van de gemeenten Alkmaar, Graft-De Rijp en Schermer tot de nieuwe gemeente Alkmaar (provincie Noord-Holland);
  • samenvoeging van de gemeenten Bernisse en Spijkenisse tot de nieuwe gemeente Nissewaard (provincie Zuid-Holland);
  • samenvoeging van de gemeenten Bergambacht, Nederlek, Ouderkerk, Schoonhoven en Vlist tot de nieuwe gemeente Krimpenerwaard (provincie Zuid-Holland).

Bij de herindeling van de gemeenten 's-Hertogenbosch, Maasdonk en Oss gaat het om de opheffing en splitsing van de gemeente Maasdonk, waarna een deel zal worden toegevoegd aan de gemeente 's Hertogenbosch en een deel aan de gemeente Oss.

Deze herindelingen passen binnen het beleid van het kabinet, waarbij herindelingen zoveel mogelijk van onderop tot stand komen. Daarmee sluit het kabinet aan bij de praktijk van de afgelopen decennia dat over het algemeen gemeenten zelf het initiatief nemen tot een gemeentelijke herindeling om zo de taken voor hun inwoners beter te kunnen uitvoeren. Bij de start van het kabinet in november 2012 telde Nederland 415 gemeenten. Wanneer deze vijf herindelingen zijn gerealiseerd zal Nederland 393 gemeenten hebben.

De ministerraad heeft ermee ingestemd de wetsvoorstellen voor advies aan de Raad van State te zenden. De tekst van de wetsvoorstellen en van de adviezen van de Raad van State worden openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer. Het kabinet streeft naar invoering van deze herindelingen per 1 januari 2015.