Rijksministerraad gelast Sint Maarten onderzoek naar integriteit bestuur

De Koninkrijksregering heeft op voorstel van minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties de Gouverneur van Sint Maarten een aanwijzing gegeven een onderzoek te gelasten naar het behoorlijk en integer functioneren van het openbaar bestuur van Sint Maarten. Het doel van het onderzoek is het bevorderen van goed bestuur zoals dat een democratische rechtstaat betaamt.

De Rijksministerraad heeft sinds het begin van 2013 regelmatig bij de regering van Sint Maarten zorgen naar voren gebracht over het feit dat het functioneren en het aanzien van het bestuur van Sint Maarten in toenemende mate ter discussie staat. Zowel binnen als buiten het Koninkrijk is een overwegend negatief beeld over het land ontstaan, dat ook het Koninkrijk als geheel raakt. Om te voorkomen dat verder afbreuk wordt gedaan aan het vertrouwen van burgers, bedrijven, instanties en buitenlandse overheden in het bestuur van Sint Maarten is een onafhankelijk onderzoek naar knelpunten en tekortkomingen in het behoorlijk en integer functioneren van de overheid urgent.

Het onderzoek moet zich richten op bekende kwetsbare sectoren zoals het gokwezen, de prostitutie, het vreemdelingenverkeer, infrastructurele werken en grote aanbestedingen. Het te onderzoeken openbaar bestuur omvat de ministers en ministeries en degenen die voor hen werkzaam zijn. Overheid nv's horen daar ook bij. Het onderzoek moet onafhankelijk worden uitgevoerd en niet door instanties van het land Sint Maarten zelf.