Timmermans benadrukt belang rechtsstaat en mediavrijheid in Macedonië

‘De toekomst van Macedonië ligt binnen de Europese Unie, maar er is nog veel werk aan de winkel’, aldus minister Timmermans (Buitenlandse Zaken). In een gesprek met Fatmir Besimi, vicepremier voor Europese Zaken van Macedonië, benadrukte de minister het belang van een goed functionerende democratie en rechtsstaat.

Timmermans sprak met de Macedonische bewindsman onder meer over het belang van mediavrijheid, onafhankelijke rechtspraak en goede samenwerking tussen de verschillende etnische bevolkingsgroepen.

De bewindspersonen stonden ook stil bij de viering van 20 jaar diplomatieke betrekkingen tussen beide landen. Besimi bedankte Nederland voor de steun die het Macedonië de afgelopen twee decennia heeft geboden. Timmermans zegde toe Macedonië te zullen blijven helpen bij de ontwikkeling van de rechtsstaat, onder meer via Matra-trainingen en samenwerkingsprogramma’s tussen ambtenaren van beide landen.

De Europese Commissie presenteert 16 oktober een voortgangsrapport over de stand van zaken in Macedonië wat betreft het toetredingstraject van het land tot de Europese Unie.