Van Rijn diep geroerd door herdenking Sobibor

Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) is vandaag aanwezig geweest bij de herdenking van de opstand in nazi-vernietigingskamp Sobibor in bezet Polen. ‘Ik ben diep geroerd dat ik mocht deelnemen aan deze herdenking, waar mensen van diverse herkomst stilstaan bij allen die hier vermoord zijn’, sprak de bewindspersoon na afloop.

Bij de herdenking waren meer dan 1000 mensen aanwezig, waaronder holocaust-overlevende en kenner Jules Schelvis.

‘So few people know about what happened here'

Het is vandaag zeventig jaar geleden dat na een opstand honderden gevangenen er in slaagden het kamp te ontvluchten. Op 14 oktober 1943 kwamen enkele gevangenen – die gedwongen te werk waren gesteld in het vernietigingskamp – in opstand. Slechts 42 van de ontsnapten - waaronder de Nederlandse Selma Wijnberg-Engel - overleefden de oorlog. Van Rijn haalde tijdens zijn toespraak haar woorden aan: ‘So few people know about what happened here. All my loved ones are gone and that's it, like the wind it was gone. I hope this will never ever happen again'.

Onthulling nieuw herinneringcentrum

Onderdeel van de herdenking was de onthulling van een nieuw herinneringscentrum op het voormalig kampterrein van Sobibor. Het centrum wordt gebouwd met financiële steun van de Nederlandse overheid en in samenwerking met Polen, Israël en Slowakije. ‘Sobibor is een gruwelijk en onlosmakelijk onderdeel van de Nederlandse geschiedenis’, aldus Van Rijn. ‘Dit centrum is een blijvend eerbetoon aan een ieder die hier vermoord is’.

Vernietigingskamp

De nazi's bouwden Sobibor (evenals de kampen Bełżec and Treblinka) uitsluitend als vernietigingskamp van joden. Naar schatting 35.000 uit Nederland afkomstige joden zijn in de gaskamers van Sobibor vermoord. Na de opstand hebben de nazi's Sobibor ontmanteld. ‘De nazi’s hebben geprobeerd hun gruweldaden in Sobibor aan onze herinnering te onttrekken. Zij zijn daar niet in geslaagd en het is tot in de lengte der dagen onze taak om te zorgen dat dit zo blijft’, aldus Van Rijn.

Van Rijn is namens de Nederlandse regering verantwoordelijk voor het beleid ten aanzien van de oorlogsgetroffenen en de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog.