Al ruim 6000 stemmen voor Mensenrechtentulp

Na een halve week zijn door het publiek inmiddels meer dan 6000 stemmen uitgebracht voor een mogelijke winnaar van de Mensenrechtentulp, de mensenrechtenprijs van de Nederlandse regering. Minister Timmermans (Buitenlandse Zaken) reikt de prijs ter waarde van 100.000 euro woensdag 11 december uit.

Tot en met komende vrijdag, 18 oktober, kan iedereen via www.mensenrechtentulp.nl kiezen wie van de 44 nominaties uit meer dan 20 landen het meest in aanmerking komen voor de prijs. De Mensenrechtentulp is bedoeld als ondersteuning van personen die op een vernieuwende manier de mensenrechten in de wereld bevorderen. Het idee achter de prijs is dat mensenrechtenverdedigers van elkaar kunnen leren.

Uit de stemmen wordt een top 3 samengesteld. Een tweede top 3 wordt samengesteld door experts van het organiserende instituut HiiL die ‘wild cards’ toekennen aan genomineerden op basis van de kwaliteit van de inzending. Zo kunnen ook genomineerden met een kleiner netwerk de finale bereiken. Een onafhankelijke jury selecteert uit deze 6 finalisten een top 3. Uit die drie kiest minister Timmermans de uiteindelijke winnaar.

De juryleden zijn: Anne van Aaken, hoogleraar internationaal recht & economie, St. Gallen Universiteit, Zwitserland; Hassane Cisse, deputy general Counsel Knowledge and Research, Legal vice presidency, Wereldbank, Verenigde Staten; John Morrison, executive director, Institute for Business and Human Rights, Verenigd Koninkrijk; Gabriela Knaul, speciaal rapporteur bij de Verenigde Naties voor de onafhankelijkheid van rechters en advocaten, Zwitserland; Barbara Oomen, decaan University College Roosevelt, Nederland.

Minister Timmermans reikt op 11 december de Mensenrechtentulp uit.