Agri meets design: werken aan de boerderij van de toekomst

Vernieuwingen ontstaan door met een andere blik naar problemen en oplossingen te kijken. Tijdens Agri meets Design – onderdeel van de Dutch Design week - van 19 tot 27 oktober 2013 in Eindhoven worden boeren en ontwerpers bij elkaar gebracht om na te denken over creatieve en vernieuwende ideeën in de agrarische sector. Bijvoorbeeld door het bedenken van slimme verpakkingen tegen voedselverspilling of het ontwerpen van de boerderij van de toekomst.

Poster van Agri meets Design waarop een biggetje met bodywarmer staat

Staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken: "Nederland is een belangrijke mondiale speler op het gebied van landbouw en voedsel. Het is een uitdaging om die positie te handhaven. Dat vergt van de sector dat zij continu op het scherpst van de snede blijft opereren en innoveren. Al het talent dat schuilgaat achter Dutch Design kan de agro-wereld uitdagen en helpen."

Wereldklasse

De Nederlandse landbouw is kennisintensief, innovatief en van wereldklasse. Tegelijkertijd is het voedselproductiesysteem toe aan een fundamenteel herontwerp. Een goede voedselproductie ligt aan de basis voor kwaliteit van leven, maar dan is het wel zaak te blijven vernieuwen en in te spelen op bijvoorbeeld de groeiende wereldbevolking. Dat is precies waar creatieve en talentvolle designers met hun ‘design-thinking’ een rol in kunnen spelen en een impuls kunnen geven aan de landbouwsector.

Robots op het erf

Tijdens Agri meets Design ontmoeten niet alleen boeren en ontwerpers elkaar, maar ook een kritische en betrokken groep consumenten en beleidsmakers maakt kennis met de wereld van design en landbouw. Ze kunnen meedoen aan bijvoorbeeld de FARM:LABS waarbij deelnemers aan de slag gaan met slimme verpakkingen, robots op het erf, educatie, crowdfunding en het ontwerpen van nieuwe businessmodellen. Het eetcafé is een talkshow waar boeren en burgers elkaar ontmoeten.

Polderhack

Verder is er een polderhack. Een tweedaagse hackathon waarin dataridders, designers, boeren en creatievelingen zij aan zij strijden om met Open Data, informatiebronnen en kennis ons voedselsysteem slimmer en beter te maken. Bijvoorbeeld het maken van een app die boeren helpt interessante gegevens om te zetten in bruikbare informatie.

Kijk voor meer informatie op de website van Agri meets Design en tweet mee: #AGmD.