Minister Ploumen met Nederlandse bedrijven in Somalië

Minister Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) heeft samen met een aantal Nederlandse bedrijven een bezoek gebracht aan Somalië. In Mogadishu sprak de minister met president Hassan Sheikh Mohamud en met diverse ministers over economische en politieke onderwerpen. De Nederlandse bedrijven Boskalis, IHC Merwede en Damen Shipyards hadden gesprekken over de kansen op het gebied van havens, scheepsbouw en aanverwante (maritieme) infrastructuur. Het is voor het eerst dat een Nederlandse minister samen met een bedrijvendelegatie Somalië heeft bezocht.

De economische relatie tussen Nederland en Somalië is nog beperkt maar kan volgens de minister groeien als de veiligheidssituatie zich blijft verbeteren. 'Somalië blijft fragiel en heeft nog een lange weg te gaan', aldus Ploumen. 'Veel is nodig voor de opbouw van Somalië en kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven zijn zeker aanwezig. Er is potentie in een aantal sectoren, bijvoorbeeld havenontwikkeling. Nederland heeft daarin de kennis en expertise, vandaar dat ik een aantal geselecteerde bedrijven heb meegenomen. Hoewel het land nog tussen hoop en vrees leeft, heb ik vertrouwen in de vooruitgang in Somalië.'

De komst van een Nederlandse minister met een bedrijvendelegatie is in Somalië met enthousiasme ontvangen en geldt als een belangrijk symbolisch signaal. Op dit moment is het land nog in belangrijke mate afhankelijk van noodhulp. Van de ongeveer 10 miljoen inwoners zijn 2,3 miljoen mensen afhankelijk van voedselhulp. Ploumen ziet de komende jaren in Somalië hulp en handel hand in hand gaan.

Ploumen: 'Door mijn bezoek heb ik een positief signaal willen afgeven en aandacht willen besteden aan de langzame vooruitgang in Somalië. En ik tracht hierdoor deuren te openen voor het Nederlandse bedrijfsleven en voor de Nederlands-Somalische diaspora die zoekt naar mogelijkheden om terug te keren en bij te dragen aan de opbouw van Somalië. Het creëren van banen als motor van economische ontwikkeling. De internationale gemeenschap moet daarbij wel een ondersteunende rol blijven spelen.'

Nederland draagt op dit moment in beperkte mate bij aan onder meer de verbetering van de veiligheid en rechtsorde, piraterijbestrijding, humanitaire hulp, parlementaire ondersteuning, migratie- en vluchtelingenproblematiek en opbouw van het maatschappelijk middenveld.