Vorming nationale politie op koers

De vorming van de nationale politie ligt grotendeels op schema. De operationele resultaten zijn op peil en de realisatie vordert gestaag. Wel moet er nog veel gebeuren voordat de nationale politie ‘af’ is. De operationele doelen van de aanpak van de high impact crimes en het vermindering van administratieve zijn grotendeels gehaald. Dat schrijft minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) vandaag aan de Tweede Kamer in een brief over de stand van zaken van de vorming van de nationale politie.

De doelstellingen rond de inrichting van de Real Time Intelligence Centra (RTIC’s) en invoering van de gebiedsscan zijn gehaald. Elke politieman of -vrouw op straat kan door de RTIC’S beschikken over real time operationele informatie. Daarnaast wordt als afgesproken bij 96% van de aangiften van woninginbraken de stand van zaken binnen twee weken teruggemeld bij de aangevers. Het is mogelijk om in het hele land aangifte te doen, evenals dat het mogelijk is om op locatie aangifte te doen, van bijvoorbeeld woninginbraken.

Ook heeft minister Opstelten een rapport van de Inspectie Veiligheid en Justitie over de voortgang van de reorganisatie van de nationale politie naar de Tweede Kamer gestuurd. De Inspectie doet halfjaarlijks een onderzoek naar de resultaten van de nationale politie. Deze eerste rapportage bestrijkt de periode van 1 januari tot 1 juli 2013.

De Inspectie Veiligheid en Justitie concludeert dat de gestelde operationele doelen in het eerste half jaar grotendeels zijn gehaald. De werking en kwaliteit zijn echter verschillend waardoor niet altijd op alle niveaus binnen de eenheden aan de gestelde eisen wordt voldaan. Wel wordt gewaarschuwd voor een te snelle reorganisatie, omdat dit het draagvlak bij de medewerkers van de politie kan verminderen.

De personele reorganisatie loopt achter op de planning uit het realisatieplan. De belangrijkste reden voor deze vertraging is het traject geweest rondom het vaststellen van de definitieve besluiten voor de overgang naar het Landelijk Functiegebouw Nederlandse Politie (LFNP). Uiteindelijk heeft ongeveer een kwart van de medewerkers een bedenking ingediend. Uit een analyse van die bedenkingen blijkt dat aan een deel ervan tegemoet kan worden gekomen. De behandeling van deze bedenkingen heeft echter wel tot vertraging van de personele reorganisatie geleid. Nu het overleg met de politievakbonden, dat zij deze zomer hadden afgebroken, weer is hervat, worden de LFNP-besluiten nog deze herfst worden verstuurd. Dit is ook nodig om langdurige onzekerheid voor het personeel te voorkomen.