Dutch Design prominent op Kaapstad World Design Capital 2014

Kaapstad is in 2014 World Design Capital. Kaapstad dankt deze benoeming aan een vooraanstaande internationale raad voor industrieel design. Na Turijn, Seoul en Helsinki is Kaapstad de vierde stad die zich World Design Capital mag noemen. Vandaag lanceerde burgemeester Patricia de Lille het programma.

Centraal thema voor Kaapstad 2014 is grootstedelijke problematiek. Hoe kunnen ontwerpers bijdragen aan de leefkwaliteit in snelgroeiende steden? Voor opkomende economieën als Zuid-Afrika is dit een uitdaging van formaat. Nederland heeft op dit punt veel kennis en ervaring en zal tijdens Kaapstad World Design Capital prominent aanwezig zijn.

Nederlands minister van Buitenlandse Zaken, Frans Timmermans: ‘Dutch design is origineel, kent een sterke maatschappelijke traditie en weet ontwerpers, overheden en bedrijven als geen ander samen te brengen.’

De Nederlandse projecten in Kaapstad 2014 variëren van het gebruik van technologie voor efficiënt watergebruik tot gezamenlijke initiatieven van productontwerpers. Zo werken het Zuid-Afrikaanse ‘Africa Centre for Cities’ en het Nederlandse ‘International New Town Institute’ samen aan lokale initiatieven voor sociale woningbouw en publieke infrastructuur.

Minister Timmermans ziet Kaapstad Word Design Capital 2014 als een goede gelegenheid om nieuwe ideeën op te doen, netwerken uit te breiden, en te laten zien wat Nederlands ontwerp internationaal te bieden heeft.